Bănci și Asigurări

Sectorul constructiilor domina leasingul pentru echipamente

10.03.2008, 14:14 19

Sectorul constructiilor domina piata leasingului pentru echipamente, cu o pondere de 37% in totalul finantarilor acordate in 2007, arata datele ALB (Asociatia de Leasing si Servicii Financiare Nebancare) si ASLR (Asociatia Societatilor de Leasing din Romania).
Leasingul pentru echipamente a reprezentat anul trecut 21% din piata, adica 974 mil. euro. La mare distanta de sectorul constructiilor se afla echipamentele pentru domeniul IT si software (8%), echipamentele pentru industria metalurgica (8%), cele pentru service-urile auto (7%), pentru industria alimentara (6%), echipamentele medicale (6%), pentru industria tipografica (5%), pentru agricultura (5%), industria de prelucrare a lemnului (4%), iar restul de 14% din finantarile pentru echipamente au fost destinate altor domenii.
Piata de leasing a fost dominata anul trecut de finantarile pentru vehicule, care detin o pondere de 70% din total, potrivit asociatiilor de leasing, adica o valoare de 3,27 mld. euro. Din aceasta suma, finantarile pentru autoturisme au reprezentat 52%, cele pentru vehicule comerciale grele - 30%, iar cele pentru vehicule comerciale usoare - 16%, restul de 2% din finantari fiind destinate achizitiei altor tipuri de vehicule.
Ponderea leasingului imobiliar a ajuns anul trecut la 9% din totalul pietei, valoarea finantarilor fiind de 406 milioane de euro. Cladirile industriale si comerciale au cea mai mare pondere in acest segment de piata, de 40%, urmate de spatiile de birouri - 30% si de sectorul rezidential si cel al blocurilor destinate apartamentelor - 30%.
Piata leasingului a ajuns anul trecut la 4,94 miliarde de euro, fata de 3,2 mld. euro in 2006, cea mai mare parte a celor care incheie astfel de contracte - 73% - fiind clienti corporate, urmati de persoane fizice - 23% si de sectorul public - 4%.
"In anul 2007, leasingul financiar a continuat sa reprezinte principala directie de derulare a contractelor de leasing, atingand un procent de 98% din totalul activelor finantate, restul de 2% fiind reprezentat de leasingul operational", precizeaza oficialii ALB si ASLR.
Cea mai mare parte a contractelor de leasing - 31% - sunt incheiate pentru perioade de 4-5 ani, in timp ce contractele pentru 3-4 ani reprezinta 26% din total, cele pentru 2-3 ani - 22%, cele peste cinci ani - 13%, intre 1 si doi ani - 6%, iar contractele pentru un an - 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO