Bănci și Asigurări

Sefa BCR Pensii: Am putea face o noua achizitie in urmatoarele luni

Sefa BCR Pensii: Am putea face o noua achizitie in urmatoarele luni

Simona Ditescu, directorul general al BCR Pensii : Anul acesta vor incepe sa iasa de pe piata fondurile mici, deoarece niciun actionar nu-si permite sa injecteze bani acum intr-un business de pensii cu mai putin de 50.000 de clienti.

11.01.2009, 18:22 44

BCR Pensii, administratorul unui fond de pensii private obligatorii (pilonul II) care urmeaza sa fuzioneze cu fondul Omniasig, ar putea anunta o noua achizitie pana la sfarsitul primului trimestru din acest an, afirma Simona Ditescu, directorul general al companiei.

Fuziunea BCR-Omniasig a fost prima mutare de acest fel din piata pensiilor private, valoarea tranzactiei fiind de circa 11 milioane de euro. "Ne uitam in continuare dupa alte achizitii, desi numarul nostru de clienti ne permite sa rezistam pe piata. Probabil ca vom anunta ceva in martie sau chiar mai devreme", spune Ditescu, 32 de ani. Ea conduce compania de pensii de la infiintare, in 2007, iar inainte de aceasta a activat in domeniul bancar la ABN Amro (actuala RBS Romania) si Citi.
Cel mai probabil, BCR Pensii negociaza preluarea unuia dintre fondurile mici de pe piata, cu mai putin de 50.000 de clienti. Principalele tinte de achizitie sunt fondurile OTP (19.235 de clienti), KD (6.705) si Prima Pensie (15.828), care au prea putini participanti pentru a putea rezista pe aceasta piata. Recent, Bancpost si-a vandut fondul de pensii cu circa 23.000 de clienti catre Interamerican in cadrul unei tranzactii estimate la cateva milioane de euro.
"Consolidarea pozitiei pe piata ne va face sa fim mai puternici si sa obtinem rezultate investitionale mai bune. Anul acesta vor incepe sa iasa de pe piata fondurile mici, deoarece niciun actionar nu-si permite sa injecteze bani acum intr-un business de pensii cu mai putin de 50.000 de clienti", explica directorul general al BCR Pensii achizitiile companiei, fara a preciza cu cine se afla in negocieri.
BCR Pensii are in prezent peste 129.000 de participanti si estimeaza ca va intra pe profit in 2012, iar investitia initiala in companie va fi recuperata pana in 2015. Acest plan este valabil doar in cazul in care va fi respectata legislatia care prevede cresterea contributiei platite de catre clienti fondurilor cu 0,5% pe an, pana la 6% in opt ani. In 2008 contributia a fost de 2%, iar anul acesta ar trebui sa fie majorata la 2,5% din salariu, dar surse oficiale afirma ca guvernul ar putea sa o plafoneze la nivelul de anul trecut din cauza cresterii deficitului bugetului de asigurari sociale. Banii administrati de fondurile de pensii se scad din cei care merg la acest buget.
"Inghetarea contributiei va afecta foarte mult companiile de pensii, pentru ca toate si-au facut un plan si au cheltuit foarte multi bani, pe care sperau sa ii recupereze intr-o anumita perioada. Daca nu se majoreaza contributia, situatia se schimba dramatic si probabil ne vom recupera investitiile in 20 de ani", sustine Ditescu. Ea spune ca administratorii de pensii obtin venituri doar din comisioane si ca exista o diferenta enorma intre comisionul aplicat unei contributii de 2% din salariu si uneia de 6%.
"Plafonarea contributiei este cel mai prost scenariu care ar putea avea loc anul acesta in pensii private. Cumulat cu somajul in crestere si stagnarea salariilor, ar putea duce la o scadere usoara a incasarilor lunare ale fondurilor. Nu cred ca ce era mai rau din criza financiara a trecut. Ne asteapta un an greu", a mai spus Ditescu.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO