Bănci și Asigurări

Sefii OTP: Filialele mai cresc doar daca atrag depozite

Sefii OTP: Filialele mai cresc doar daca atrag depozite

Laszlo Wolf, directorul general adjunct al grupului OTP Bank: Pietele nu vor mai atinge in urmatorii cinci-sase ani nivelul de lichiditate din 2007. Investitorii si bancile nu vor uita prea curand aceasta criza.

29.04.2009, 00:00 43

OTP Bank, cel mai mare grup financiar maghiar, va mentine nivelul actual al finantarilor pentru subsidiara locala, dar nu va mai sustine dezvoltari ulterioare ale volumelor, spune Laszlo Wolf, directorul general adjunct al grupului.

"Incercam sa reducem raportul credite/depozite pe toate pietele pe care operam. Subsidiarele OTP Bank pot sa isi dezvolte afacerile doar in masura in care atrag depozite pe plan local. Vom mentine nivelul actual al finantarilor", a declarat Wolf pentru ZF. OTP Bank Romania avea active de 1,3 miliarde de euro in decembrie anul trecut (incluzand activele transferate catre grup), fiind astfel un jucator de talie medie pe plan local.
La nivel de grup, OTP si-a propus sa inghete soldul creditelor acordate anul acesta. In Ungaria, OTP a contractat un imprumut de 1,4 miliarde de euro de la stat, fondurile urmand sa fie canalizate spre firmele de dimensiuni medii.
Pe plan local, OTP Bank a reusit sa isi majoreze volumul depozitelor atrase si planuieste sa accelereze creditarea pe segmentul firmelor mici si mijlocii, urmand sa pompeze lunar cel putin 10 milioane de euro, spune Laszlo Diosi, seful bancii.
 
Ce nu e core business poate fi vandut
Grupul maghiar OTP Bank a intrat pe piata locala in 2004, prin achizitia unui jucator de mici dimensiuni, RoBank. In cativa ani a fost dezvoltata o structura de grup financiar in jurul bancii, fiind cumparate operatiuni pe asigurari si lansate societati de leasing, administrare de fonduri de pensii, administrare de active si consultanta financiara. Anul trecut grupul OTP a vandut divizia de asigurari catre grupul francez Groupama, tranzactia avand impact si pe plan local.
"Am lua in considerare vanzarea tuturor operatiunilor care nu sunt de baza pentru noi, dar la acest moment nu sunt potentiali cumparatori care sa plateasca un pret acceptabil. Operatiunile de leasing nu sunt semnificative comparativ cu banca si am decis sa incercam sa facem aceasta linie de afaceri profitabila", a spus Wolf.
Potrivit informatiilor din piata, OTP ar putea vinde si societatea de administrare de fonduri de pensii private obligatorii.
Cand au lansat ofensiva pe piata locala in 2005, maghiarii tinteau o cota de piata de 5% pana in 2010, dar in prezent sunt la sub 2%. Aceasta in conditiile in care in ultimii doi ani OTP Bank Romania si-a incetinit extinderea teritoriala si a moderat cresterea pe creditare, anticipand aparitia unor probleme. Banca are in prezent o retea teritoriala de 105 unitati.
 
Grupurile nu vor mai pompa bani pentru creditare in regiune
Laszlo Wolf considera ca epoca in care grupurile financiare pompau agresiv fonduri in subsidiarele de pe pietele emergente, care puteau acorda credite cu marje mai mari, este incheiata.
"Bancile vor dori o pozitie mai sigura, sa isi reduca dependenta de pietele de capital si sa se bazeze intr-o masura mai mare pe fondurile atrase de la clienti."
Oficialul OTP Bank spune ca prezenta unor grupuri straine pe o piata trebuie sa insemne mai mult decat pomparea de fonduri pentru creditare. "Prezenta unui grup strain trebuie sa insemne mai mult decat vanzarea de credite. Pot fi realizate sinergii, putem aplica proceduri de risc si de produse unitare", spune Wolf.
Pe de alta parte, el spune ca oricum accesarea pietelor de capital pentru banci va ramane dificila.
"Pietele nu vor mai atinge in urmatorii cinci-sase ani nivelul de lichiditate din 2007. Investitorii si bancile nu vor uita prea curand aceasta criza."
Laszlo Urban, directorul financiar (CFO) al grupului maghiar, le-a spus actionarilor adunati la sfarsitul saptamanii trecute pentru o Adunare Generala, ca bancile regionale sunt mai bine pozitionate in fata crizei comparativ cu gigantii mondiali. Urban a subliniat ca bancile cu o prezenta regionala au o capitalizare buna, iar grupurile nu isi vor abandona subsidiarele locale si nu vor retrage finantarile acordate.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO