Bănci și Asigurări

Seful Asirom: Afacerile au crescut cu 4-5% anul trecut

Seful Asirom: Afacerile au crescut cu 4-5% anul trecut

Boris Schneider, directorul general al Asirom: In 2008 ne asteptam la o crestere substantiala a primelor brute subscrise si la un rezultat financiar pozitiv. Vom fi mai agresivi pe partea de asigurari de viata, iar din luna mai vom incepe sa vindem polite unit-linked.

28.02.2008, 17:13 12

Afacerile Asirom, una dintre cele mai mari companii de asigurari de pe piata, preluata recent de grupul austriac Vienna Insurance, au crescut anul trecut cu 4-5%, pana la circa 180 de milioane de euro, estimeaza directorul general al companiei, Boris Schneider.
Asiguratorul continua astfel tendinta stabilita acum cativa ani, cand afacerile au inceput sa inregistreze cresteri de doar o cifra, sub media pietei. In 2007, industria asigurarilor a inregistrat o crestere de circa 30%, la 2,2 mld. euro, potrivit estimarilor jucatorilor din piata.
"Motoarele de crestere a pietei sunt asigurarile Casco si cele de credite. In conditiile in care nu facem asigurari de credite, iar pe Casco am inceput sa crestem tarifele pentru a fi profitabili, nu am inregistrat o crestere semnificativa a primelor brute subscrise", afirma Schneider.
El spune ca readucerea asigurarilor auto Casco pe profit este unul dintre cele mai importante obiective ale companiei in 2008, aceasta fiind singura linie de business importanta care genereaza pierderi.
De altfel, asigurarile Casco sunt un business pagubos pentru toate companiile din piata, cea mai mare parte a piederilor inregistrate de acestea fiind cauzate de acest tip de polite.
"Pana la sfarsitul anului, trebuie sa fim pe profit pe Casco. Din decembrie am inceput sa vindem polite cu fransiza de 100 de euro, iar targetul nostru este sa reducem rata daunei de la 90%, cat este acum, la 65-70%. Acest lucru poate fi realizat, pentru ca 70% din daune au o valoare de sub 500 de euro", sustine seful Asirom.
Pe langa asigurarile auto, Asirom se va concentra anul acesta si pe dezvoltarea businessului cu asigurari de viata, piata pe care era al cincilea jucator dupa primele noua luni ale anului trecut.
"In 2008 ne asteptam la o crestere substantiala a primelor brute subscrise si la un rezultat financiar pozitiv. Vom incerca sa crestem si pe alte tipuri de asigurari in afara de auto. Vom fi mai agresivi pe partea de asigurari de viata, iar din luna mai vom incepe sa vindem polite unit-linked, pentru ca piata asigurarilor de viata creste din aceste polite, nu din cele traditionale", afirma Schneider.
Politele unit-linked sunt asigurari de viata cu fonduri de investitii atasate, care plaseaza cea mai mare parte din banii platiti de asigurat in diverse instrumente financiare. Alte companii care vand asigurari unit-linked sunt AIG Life, Allianz-Tiriac, Aviva, ING Asigurari de Viata, Interamerican, Generali sau KD Life. Asirom estimeaza ca va vinde in 2008 cateva mii de polite unit-linked.
Schneider afirma ca, pe partea de asigurari de viata, Asirom se va concentra pe vanzari de polite de grup catre companii, care ar putea fi realizate "la pachet" cu contracte de pensii facultative.
Compania va incepe administrarea pensiilor facultative in cursul acestui an, prin intermediul societatii Asirom Concordia, alaturandu-se astfel celor sase administratori care activeaza acum pe aceasta piata: Allianz-Tiriac Pensii Private, Aviva Asigurari de Viata, BCR Asigurari de Viata, ING Asigurari de Viata, OTP Garancia si Raiffeisen Asset Management.
Un alt obiectiv important al Asirom pentru acest an este imbunatatirea prezentei in mediul urban, unde asiguratorul a pierdut teren in ultimii ani in favoarea concurentilor.
"Marele nostru avantaj este prezenta extinsa in mediul rural, dar trebuie sa revenim si in orasele mari, unde am pierdut cota de piata pentru ca nu am colaborat cu brokeri, din cauza comisioanelor foarte mari", explica Schneider. Actionarii companiei vor aproba in aceasta saptamana o majorare de capital de 50 de milioane de euro, care va fi finalizata in urmatoarele doua luni. Dupa aceasta operatiune, capitalul Asirom va ajunge la 68 de milioane de euro.
"Banii vor merge in implementarea unei noi platforme IT, dezvoltarea sucursalelor si programe educationale pentru angajati", spune Schneider.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO