Bănci și Asigurări

Şeful BCR aşteaptă noi presiuni pe IMM-uri şi firme mai mari

 Şeful BCR aşteaptă noi presiuni pe IMM-uri şi firme mai mari

Autor: Razvan Voican

31.10.2010, 23:59 31

Portofoliul de credite al BCR a scă­zut cu aproape 850 mil. lei(1,7%) în trimestrul al treilea faţă de nivelul de la jumătateaanului, până la 46,8 mld. lei (10,9 mld. euro), în condiţiile încare creditele noi vândute nu au acoperit rambursările.

Principala sursă a declinului au constituit-o creditele pentrupersoane fizice, al căror sold a scăzut cu aproape 2,8% faţă dedecembrie 2009, deşi BCR a acordat credite ipotecare de 465 mil.euro prin programul "Prima casă".
De asemenea, viteza de creştere a credi­tului corporate faţă deperioada cores­pun­zătoare din 2009 a încetinit de la 7% însemes­trul I la 4% pe nouă luni, fiind incluse aici şi finanţărilepentru sectorul public.
Ca urmare a scăderii vânzărilor de credite, ve­ni­turile nete dintaxe şi comisioane s-au redus cu aproape 10% pe primele nouă lunidin acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2009, până la 431 mil.lei.

Dominic Bruynseels, CEO al BCR, spune că aici se reflectă şiefectul negativ evaluat la 3 mil. euro al eliminării comisioanelorde ram­bur­sare anticipată prin aplicarea Ordonanţei 50 privindcreditele de retail. "Pierderile de venituri vor continua pânăschimbăm modul de tarifare pentru a implementa un alt sistem decomisioane la retail." Cât priveşte formula de calcul al dobânziicerută de ordonanţă, el se declară încrezător că până la urmăaceasta nu va fi aplicată şi contractelor de credit vechi, mizândîn acest sens şi pe sprijinul Comisiei Europene.
În acelaşi timp, BCR a înregistrat la nouă luni o scădere deaproape 29% a venitului net din tranzacţionare, până la 232 mil.lei. Bruynseels o explică prin efectul negativ de reevaluare a unorpoziţii leu/dolar deschise de bancă în iulie şi septembrie şi carear fi antrenat o pierdere de 17 mil. euro.
În pofida mediului economic dificil şi al concurenţei de pe piaţă,BCR a reuşit să-şi crească principala sursă de profit - venitul netdin dobânzi - cu peste 51% în trimestrul III faţă de nivelul de lajumătatea anului, creşterea anuală fiind de peste 7%, până la 2,8mld. lei (687 mil. euro). Potrivit datelor Erste, marja de dobândăa fost menţinută la 7%, după un vârf de 7,2% în martie. Totuşi,politica de dobânzi la de­po­zite nu a împiedicat men­ţinereatendin­ţei de scădere a sol­dului depozi­telor atrase, care s-adi­minuat cu aproape 2% nu­mai în tri­mestrul al III-lea faţă detri­mestrul al II-lea, până la 34,8 mld. lei (8,16 mld.euro).

Pe seg­men­tul cheltuielilor, ban­ca raportează la nouă luni oscădere cu 8,4% a cheltuielilor cu personalul, până la 619,5 mil.lei, deşi pe trimestrul al III-lea apare un salt de 56% faţă detrimestrul al II-lea. Po­tri­vit datelor Erste, nu­mă­rulan­ga­jaţilor BCR a ajuns la 9.185, în creş­tere cu 146 faţă deseptembrie 2009, respectiv cu 44 faţă de T2, în condiţiile în carebanca a deschis 6 unităţi în primele nouă luni ale anului,ajun­gând la 667. De ase­me­nea, cheltuielile administrative auînregistrat o creş­tere anuală de 4%, majo­rarea trimestrială dinT3 fiind de 54%.

Presiunea cea mai mare pe partea de chel­tuieli a fost generatăînsă de nevoia constituirii de provizioane suplimentare, încondiţiile în care ponderea creditelor neperformante creşte cam cudouă puncte procentuale pe trimestru şi a ajuns la 17,4%, potrivitdatelor Erste. Volumul neperformantelor raportat de ban­ca-ma­mă peRomânia este de 1,95 mld. euro, în creştere cu 33% faţă dedecembrie 2009, la care se adaugă 1,77 mld. euro reprezentândcredite "substandard", cu restanţe între 60 şi 90 de zile. Înaceste condiţii, provizioanele BCR au ajuns la 1,59 mld. lei (378mil. euro).

Bruynseels nu anticipează o deteriorare suplimentară a situaţieiportofoliului de retail.
"Poate pe segmentul creditelor de consum fără garanţii să mai aparăefecte negative ca urmare a scăderii salariilor, însă nu cred că vamai fi vreun impact serios."
Pentru şeful BCR continuă să fie o zonă de îngrijorare IMM-urile,la care adaugă de data aceasta şi companii mai mari, care depind decererea internă, iar aceasta nu dă semne de revenire.
"Probabil că va mai fi o deteriorare pe zona IMM-urilor şi acompaniilor mai mari pe parcursul iernii şi în prima jumătate a lui2011."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO