Bănci și Asigurări

Seful de patru decenii al Generali: Este greu sa faci business in Europa de Est

Seful de patru decenii al Generali: Este greu sa faci business in Europa de Est
25.04.2010, 23:09 42

Tarile din Europa de Est, inclusiv Romania, sunt dificile pentruinvestitorii straini, avand economii fragile, a declarat AntoineBernheim in ultimul sau discurs din pozitia de presedinte algrupului italian Generali, unul dintre cei mai mari asiguratori dinlume.

Sambata, in cadrul adunarii generale a actionarilor Generali,care a avut loc la Trieste, in nordul Italiei, francezul Bernheim,in varsta de 85 de ani, s-a retras din pozitia de presedinte, dupapatru decenii petrecuti la conducerea grupului. Bernheim este unuldintre cei mai cunoscuti si influenti manageri din industriafinanciara din Eu ropa. Inainte de a veni la Generali, a fostmanaging partner al bancii de investitii Banque Lazard dinFranta.

"Este dificil sa gasesti oportunitati de crestere in Romania,Bulgaria si Ungaria, dar sunt sigur ca Generali va reusi. Este greudeoarece in tarile foste comuniste economia este fragila", a spusBernheim. Generali este unul dintre cei mai mari asiguratori de pepiata locala, cu trei companii in portofoliu: Generali Asigurari,Ardaf si RAI Asigurari. De asemenea, grupul detine al treileaadministrator de pensii private de pe piata locala. In ultimul saudiscurs ca presedinte executiv, Bernheim a vorbit timp de o ora (infranceza, cu interpret care traducea in italiana) despreinceputurile carierei sale la Generali, despre cum a administratcompania si care a fost strategia sa, dar a strecurat si catevaglume, care au starnit rasete in randul actionarilor prezenti laintrunire.

A insistat sa vorbeasca in picioare, in ciuda varstei inaintate,desi ceilalti manageri ai grupului si-au tinut discursurileasezati. De cateva ori s-a oprit, uitand unde ramasese, si a cerutajutorul interpretului. A vorbit cel mai mult despre business, dara tinut si sa arate clar ca plecarea de la conducerea grupului nuii convine deloc. "Este evident ca varsta este doar un pretext", aspus francezul. "Sunt pedepsit." Cand a intrat in companie, in1973, subscrierile grupului erau de 1 mld. euro, iar la sfarsitulanului trecut depaseau pragul de 70 mld. euro.

Pe partea de business, Bernheim a afirmat ca una dintre cele maibune decizii pe care le-a luat vreodata a fost sa nu investeasca ininstrumentele financiare extrem de complicate care au dus ladeclansarea crizei mondiale si i-au facut pe alti asiguratori sapiarda masiv. La sfarsitul anului trecut 81,5% din activeleGenerali erau plasate in titluri cu venit fix. "Sub conducerea meaGenerali nu a cumparat active toxice, chiar daca acum doi ani amfost criticati ca nu cumparam astfel de instrumentefinanciare."

De asemenea, francezul a spus ca grupul se bazeaza pe crestereexterna, inclusiv prin achizitii. Cele mai mari resurse de cresterese gasesc in Asia si Brazilia, dupa cum a precizat Bernheim, dargrupul urmareste achizitii si in Europa de Est, inclusivRomania.

Dupa aproape o ora, Bernheim a anuntat ca isi incheie discursul,fiind aplaudat de cei a flati in sala. "Va multumesc pentruaplauze, dar nu sunt star de cinema", a glumit el. Dupa care aprecizat ca i s-a oferit pozitia de prese dinte onorific alGenerali, dar ca el nu stie ce in seamna acest lucru. "Cuvantulpresedinte in seamna ca trebuie sa fiu luat in seama, dar daca nupot face parte din boardul grupului, nu are sens", a adaugat el,dupa care le-a mul tumit mai multor colegi pentru colaborare.

"Doamnelor si domnilor, va salut!", asa s-a incheiat discursulcelui care timp de patru decenii a condus grupul Generali. Grupulitalian a incheiat anul trecut cu subscrieri totale de 70,5 mld.euro. Fata de 2008, primele brute subscrise de grup au urcat cu2,5%. Rezultatul operational a scazut insa cu 6,5%, pana la 3,67mld. euro, in conditiile in care rata combinata (care arataraportul dintre primele incasate de asigurator si suma daunelorplatite si a cheltuielilor legate de achizitia politei) a urcat dela 96,4% in 2008 la 98,3% anul trecut.

Spre deosebire de anul trecut, cand Bernheim a participat si laconferinta de presa de dupa AGA, anul acesta locul i-a fost luat denoul presedinte, Cesare Geronzi (75 de ani), un puternic bancheritalian, presedinte al bancii Mediobanca, cel mai mare actionar alGenerali, cu un pachet de 13%. Antoine Bernheim a fost numitpresedinte onorific al grupului.

Cine este Antoine Bernheim?

  • Este unul dintre cei mai reputati manageri europeni dindomeniul financiar.
  • A fost managing partner al bancii de investitii BanqueLazard.
  • A intrat in boardul Generali in 1973, intre 1995-1999 si2002-2010, fiind presedintele executiv al societatii.
  • A fost vice-presedinte al boardului bancii Intesa Sanpaolo simembru al boardului Mediobanca, cel mai mare actionar alGenerali.
  • A primit din partea statului francez Legiunea de Onoare in gradde Mare Cruce.
  • S-a nascut in 1924 la Paris si este absolvent de Drept.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO