Bănci și Asigurări

Şeful Erste este anchetat de autorităţile din Austria pentru inducerea în eroare a investitorilor

Şeful Erste este anchetat de autorităţile din Austria pentru inducerea în eroare a investitorilor

Autor: Marius Oncu

19.10.2011, 00:00 1424

Autoritatea pentru piaţa financiară din Austria a anunţat că a început o investigaţie pentru a stabili dacă directorul executiv al Erste, Andreas Triechl (desen), a indus în eroare investitorii înainte de a anunţa revizuirea de la profit la pierdere a rezultatului financiar din acest an.

De asemenea, autoritatea verifică un portofoliu de contracte CDS din evidenţa contabilă a grupului. Erste, a doua mare instituţie de credit din Europa Centrală şi Est, prezentă în România prin intermediul BCR, a confirmat că autoritatea financiară

i-a cerut să furnizeze informaţii în cadrul anchetei, transmite Reuters. Grupul financiar austriac a anunţat la 10 octombrie că se confruntă cu o pierdere netă de până la 800 mil. euro pentru acest an, din cauza unor pierderi cauzate de portofoliul de credite în valută din Ungaria, de expunerea pe datoria suverană a statelor din zona euro şi de portofoliul de contracte CDS (credit default swaps - asigurare a datoriilor împotriva riscului de neplată).

Anunţul neprogramat al Erste a cauzat prăbuşirea cotaţiei băncii la minimul ultimilor doi ani şi jumătate şi a afectat şi acţiunile altor bănci din regiune. Avertismentul privind profitul a venit după ce Triechl a declarat pe 29 septembrie că nu vede niciun motiv pentru a schimba estimarea rezultatului financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO