Bănci și Asigurări

Seful grupului Gras Savoye: Doar cu asigurari obligatorii puteti dezvolta piata

Seful grupului Gras Savoye: Doar cu asigurari obligatorii puteti dezvolta piata

Patrick Lucas, Presedintele Gras Savoye: Guvernul ar putea emite anumite reglementari pentru a obliga firmele de asigurari sa investeasca banii din aceste asigurari in proiecte publice, cum ar fi infrastructura. Problema este ca autoritatile nu vad piata asigurarilor ca fiind un motor de dezvoltare a economiei.

22.04.2010, 23:10 176

Patrick Lucas, presedintele grupului Gras Savoye, unul dintrecei mai mari brokeri de asigurari din lume, spune ca singuramodalitate prin care piata locala a asigurarilor se poate dezvoltaputernic este introducerea de polite obligatorii.

"In Franta sunt peste 100 de tipuri de asigurari obligatorii:raspundere civila pentru soferi, pentru proprietarii de locuinte,avocati, notari, agenti de turism, agenti imobiliari, pentruvanatori, sportivi si multe altele. Daca vrei sa dezvolti piataasigurarilor, nu exista alta cale decat asigurarile obligatorii.Fara aceste polite, putini oameni vor cumpara asigurari, iarpreturile vor fi mai mari", explica francezul in varsta de 71 deani intr-un interviu acordat ZF. Lucas s-a aflat saptamana trecutain Bucuresti pentru sedinta anuala de board a subsidiarei dinRomania.

El a intrat in Gras Savoye in 1965 ca manager responsabil deextinderea internationala, iar in prezent este actionar sipresedinte. Gras Savoye este cel mai mare broker de asigurari dinFranta si printre primii zece la nivel mondial, cu venituri depeste 540 mil. euro in 2008 si aproape 4.000 de angajati.

Politele obligatorii ar trebui sa aiba tarifemici

In Romania singurele asigurari obligatorii sunt cele deraspundere civila auto (RCA), de raspundere a administratorilor defirme, de raspundere a brokerilor de asigurari, dar si de malpraxispentru doctori. Cei care incheie aceste polite cauta sa obtinatarife cat mai mici, astfel incat si sumele asigurate sunt destulde reduse.

De mai multi ani se discuta introducerea asigurarilorobligatorii pentru locuinte impotriva dezastrelor naturale. Au fostdate mai multe termene de intrare in vigoare a legii respective,dar acestea nu au fost respectate.

Legea ar putea intra in vigoare anul acesta, conform celor mairecente declaratii ale autoritatilor implicate, si prevede plataunei prime de 10 sau 20 de euro pe an de catre proprietarii delocuinte pentru sume asigurate de 10.000 sau 20.000 de euro, infunctie de tipul casei.

"Politele obligatorii nu trebuie sa aiba tarife mari, deci nicisume asigurate mari, ele trebuie facute doar pentru educareaoamenilor. Guvernul ar putea emite anumite reglementari pentru aobliga firmele de asigurari sa investeasca banii din acesteasigurari in proiecte publice, cum ar fi infrastructura. Problemaeste ca autoritatile nu vad piata asigurarilor ca fiind un motor dedezvoltare a economiei", spune Lucas.

Piata locala a asigurarilor se ridica la 2 miliarde de euro,fiind mult mai putin dezvoltata decat pietele vestice. In Franta,de exemplu, piata asigurarilor s-a ridicat la 183 de miliarde deeuro in 2008.

Afaceri in crestere

Francezii sunt prezenti de 14 ani pe piata locala, iar in 2009au inregistrat o crestere de 14% a valorii contractelor deasigurare intermediate, pana la 72 mil. lei (prime brutesubscrise). Pentru 2010 Gras Savoye estimeaza acelasi ritm decrestere pe plan local, astfel incat valoarea politelor plasate artrebui sa ajunga la 82 mil. lei.

Brokerii intermediaza in prezent circa o treime din piataasigurarilor, fata de doar 10% in urma cu sapte ani, iar seful GrasSavoye spune ca ponderea acestora va continua sa creasca. Inprincipal, companiile mari sunt cele care lucreaza cu brokeri. Incazul persoanelor fizice, brokerii intermediaza in principal politeauto Casco si RCA (raspundere civila auto obligatorie), unii avandbirouri in showroom-urile dealerilor auto. "In contextul actual,ponderea brokerilor va creste. Pana acum, clientii erau obisnuitisa le fie vandute produsele de asigurare de catre agentii firmelorde asigurari, dar tot mai multi au inceput sa apeleze la brokericare sa ii consilieze, chiar si IMM-urile."

Ar cumpara un broker

Strategia francezilor de la Gras Savoye este sa intre pe pieteaflate la inceput, sa isi dezvolte de la zero afacerea, iarulterior sa cumpere alte societati de brokeraj. Aceeasi strategiear putea sa o aplice si in Romania, dar inca nu au gasit eventualetinte de achizitie.

"In majoritatea tarilor am inceput de la zero, dar dupa cativaani am cumparat sau am fuzionat cu alt broker, pentru a atinge masacritica pentru aceasta afacere", explica Lucas.

A atins masa critica si in Romania?

"Daca raspunzi ca ai atins-o, inseamna ca nu esti ambitios.Trebuie sa spui mereu ca esti aproape", raspunde francezul, care siin urma cu trei ani spunea ca se uita dupa achizitii in Romania,pentru a prelua astfel noi clienti. "Nu am identificat inca niciotinta de achizitie. Este o chestiune de oportunitate."

Piata locala de brokeraj este mult mai slab dezvoltata decat ceadin Vest. Daca in Romania brokerajul de asigurari exista de doar 15ani, in Franta aceasta activitate se practica de 120 de ani.

Patrick Lucas, 71 de ani

  • A intrat in Gras Savoye in 1965, ca responsabil de extindereainternationala.
  • Managing partner al Gras Savoye din 1991.
  • Presedinte si CEO al Gras Savoye Franta din 1979.
  • A absolvit Ecole Superieure de Commerce din Paris.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO