Bănci și Asigurări

Seful KBC Group: Nu am renuntat la ideea de a cumpara o banca pe piata locala

Seful KBC Group: Nu am renuntat la ideea de a cumpara o banca pe piata locala

Andre Bergen, directorul executiv al KBC: "Nu ne-am stabilit o limita a cheltuielilor pentru achizitii, dar cred ca grupul are resursele necesare pentru a face in acest an achizitii de 3-4 miliarde de euro, dupa ce anul trecut valoarea acestora a fost de 1,7 miliarde de euro."

23.04.2008, 17:49 622

KBC, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din regiune, cu activitati in principal in sectorul bancar si cel al asigurarilor, a fost interesat de preluarea a doua banci de pe piata locala dupa ce a pierdut cursa pentru BCR, a declarat Andre Bergen, directorul executiv (CEO) al grupului, intr-un interviu acordat ZF.
"Nu am renuntat la ideea de a cumpara o banca de pe piata locala, dar cele care ne-au interesat nu erau de vanzare. Daca maine va aparea o oportunitate, sigur ne vom gandi la o achizitie", a spus Bergen.
El crede ca preturile pe piata bancara sunt relativ mari, acesta fiind si motivul pentru care grupul belgian nu a mai participat la privatizarea BCR in urma cu doi ani, dar ca exista investitori dispusi sa le plateasca.
KBC activeaza in prezent pe piata bancara locala utilizand pasaportul european, dupa ce a notificat BNR cu privire la intentia de a derula operatiuni in Romania la inceputul anului trecut. De asemenea, seful KBC nu exclude o achizitie in domeniul asigurarilor, dar spune ca nu este interesat de preluarea Unita, companie detinuta de Vienna Insurance Group, scoasa recent la vanzare.
"Nu ne-am stabilit o limita a cheltuielilor pentru achizitii, dar cred ca grupul are resursele necesare pentru a face in acest an achizitii de 3-4 miliarde de euro, dupa ce anul trecut valoarea acestora a fost de 1,7 miliarde de euro", afirma directorul executiv al KBC Group.
Bergen afirma ca grupul se va concentra pe achizitii peste circa doi ani, dupa dezvoltarea businessului pe care il detine deja in Romania. "Ne intereseaza sa intram si pe piata de asset management si pe cea de private banking", spune seful KBC Group.
Belgienii au intrat pe piata locala la sfarsitul lui 2006, prin preluarea Romstal Leasing si a brokerului de asigurari Ink, in cadrul unei tranzactii de 70 de milioane de euro.
De asemenea, KBC detine compania de brokeraj pe Bursa KBC Securities (fosta Swiss Capital), iar in luna martie si-a inceput activitatea si compania de credite de consum a grupului, KBC Consumer Finance. Investitia initiala in compania de credite de consum a fost de 12 milioane de euro.
"In urmatorii ani, ne dorim sa devenim unul din primii trei jucatori ai pietei, deci planurile noastre sunt foarte ambitioase", spune Willem Hueting, directorul executiv al KBC Consumer Finance in Romania. El estimeza ca pana in 2011 piata creditelor de consum se va dubla comparativ cu 2007, ajungand la 30 de miliarde de euro.
Compania vinde deja credite in magazinele unor retaileri de electronice si electrocasnice, iar in luna mai va intra si pe piata creditelor de nevoi personale. De asemenea, incepand cu anul viitor, KBC Consumer Finance va include in portofoliul sau de produse si carduri de credit. In prezent, compania are trei sucursale - in Bucuresti, Brasov si Bacau - si 60 de angajati, numarul acestora urmand sa ajunga la 130 pana la sfarsitul anului. Costurile produselor KBC se vor situa intre 14% si 25% pe an, in functie de tipul imprumutului. Potrivit lui Bergen, in locul actualului manager al companiei de credite de consum Willem Hueting va fi numit un manager roman.
Divizia de credite de consum a KBC a fost infiintata in 2006 si activeaza, pe langa Romania, in Belgia, Polonia si Cehia.
KBC avea active de 356 de miliarde de euro in decembrie 2007, valoarea de piata a grupului fiind in prezent de 30 de miliarde de euro. Grupul desfasoara operatiuni in tari ca Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Serbia, Bulgaria sau Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO