Bănci și Asigurări

Seful SIF Moldova: Imi pare foarte rau ca BCR nu e listata

Seful SIF Moldova: Imi pare foarte rau ca BCR nu e listata
13.05.2010, 23:08 44

Costel Ceocea, presedintele Societatii de Investitii Financiare(SIF) Moldova, actionar cu o participatie de 6% din capitalul BCR,regreta acum ca in 2009 a acceptat alaturi de celelalte patruSIF-uri ca listarea la bursa a bancii sa fie amanata cu cel putindoi ani, dupa ce recent a votat impotriva majorarii capitalului BCRprin incorporarea profitului pe 2009.

La finele lunii aprilie, AGA celei mai mari banci din sistem aaprobat majorarea capitalului social cu 237 mil. lei (circa 57 mil.euro) pana la 1,03 mld. lei (248 mil. euro) prin incorporareaaproape in totalitate a profitului net obtinut in 2009.

SIF Moldova (SIF 2) si SIF Muntenia (SIF4), care detin impreunacate 6% din capitalul social al institutiei de credit, au votatimpotriva acestei propuneri a managementului, preferanddistribuirea de dividende asa cum a fost stabilit initial incontractul de privatizare al BCR. Celelalte SIF-uri - Banat,Oltenia si Transilvania - au fost insa de acord cu incorporareaprofitului. Este prima fractura care apare intre cele cinci SIF-uriin aspecte legate de administrarea BCR, de la privatizarea banciiin 2006, cand grupul austriac Erste Bank a preluat peste 60% dinbanca. Anul 2010 este si primul an in care SIF-urile nu maiincaseaza dividende de la BCR.

"Cand ne-am opus incorporarii profitului am luat in calculinteresele actionarilor SIF Moldova si detaliile tehnice alepoliticii contabile care stabileste ca incorporarea profitului nuse reflecta in venituri - situatie valabila si pentru SIF Munteniasi SIF Transilvania", a explicat Ceocea.

Petre Szel, presedintele SAI Muntenia Invest-societatea careadministreaza SIF Muntenia, a motivat votul de respingere prinfaptul ca ar fi preferat distribuirea de dividente (la nivelul de40% din profitul net cum a fost stabilit in contractul deprivatizare), argumentand ca daca era necesara o majorare decapital prin aport de numerar ar fi analizat oportunitateaparticiparii.

BCR este una dintre cele mai valoroase participatii dinportofoliul SIF-urilor, anul trecut cele cinci societati incasandcumulat peste 240 mil. lei sub forma de dividende.

Alaturi de nedistribuirea de dividende, o alta clauza dincontractul de privatizare asupra careia SIF-urile au cazut de acordsa fie modificata a fost amanarea listarii pana in 2011. Initial,termenul limita de listare la Bursa pentru BCR era octombrie 2009,insa sefii SIF-urilor au preferat amanarea listarii argumentandprin conditiile nefavorabile de pe pietele financiare. Lipsitidintr-o data de dividende si neputand sa isi vanda participatia inconditii de piata, unii incep sa regrete ca BCR nu estelistata.

"Imi pare foarte rau ca BCR nu este listata, pentru ca nu aminsistat mai mult in 2009 ca listarea sa aiba loc in termenulstabilit initial. As fi putut sa vand sau sa cumpar, as fiinregistrat venituri din tranzactionarea actiunilor. Acum insasuntem pusi de managementul bancii in situatia in care nu mai avempredictabilitate si ni se limiteaza posibilitatile de exit. Noi amrecomandat managementului BCR sa initieze o analiza privindposibilitatile de listare la bursa a BCR, precum si stabilirea unordetalii tehnice privind stabilirea unui pret de listare", a adaugatCeocea.

Erste plateste dividend de 0,65euro/actiune

Actionarii Erste Group Bank (EBS), care controleaza indirectprin intermediul unui holding austriac 69,3% din BCR, au aprobatdistribuirea unui dividend brut de 0,65 euro pe titlu din profitulpe 2009 si propunerea conducerii privind eventuale majorari alecapitalului social al bancii cu pana la 200 de milioane de euro, unsfert din capitalul actual, in urmatorii cinci ani, pentrudezvoltarea bancii. Valoarea dividendelor se va ridica la 245,65mil.euro. In plus, banca va plati dividende de 8% din valoareanominala pentru titlurile de participatie, valoarea cumulata aacestora ridicandu-se la 141 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO