Bănci și Asigurări

Seitan: Vanzarile corporate vor aduce 70% din clientii pensiilor facultative

18.02.2008, 21:51 8

Piata pensiilor private facultative (pilonul III) va atrage anul acesta intre 150.000 si 200.000 de clienti noi, dintre care 70% vor proveni din vanzari corporate (angajatori care contribuie la pensia facultativa in beneficiul salariatilor), estimeaza Mihai Seitan, director general la brokerul de pensii FinCoP.
Conditiile economice nefavorabile vor reduce anul acesta interesul pentru pensiile facultative atat pentru administratorii de fonduri, cat si pentru potentialii clienti, crede el.
Mihai Seitan este unul dintre artizanii sistemului de pensii private din Romania. Brokerul de pensii FinCoP a fost al doilea ca marime pe piata de distributie a pensiilor obligatorii, incheind peste 190.000 de contracte in patru luni. Anul acesta, FinCoP se va reorienta catre asigurari de viata si pensii facultative.
"Cred ca numarul participantilor nu va depasi la sfarsitul anului 2008 un nivel cuprins intre 200.000 si 250.000 (fata de circa 60.000 la finele lui 2007, n. red.). In acelasi timp, in afara celor 7 fonduri existente, nu cred ca 2008 va aduce mai mult de 2, maxim 3 astfel de fonduri noi pe piata, firmele asteptand conditii economice mai bune", a declarat Seitan.
In urma cu doar sase luni insa, el estima ca anul acesta 500.000 de noi clienti isi vor alege un fond de pensii facultative. "Acum au intervenit insa unele circumstante economice, cum ar fi inflatia crescuta si greu, aproape imposibil, de controlat, deficite bugetare mari, deficit mare si in crestere de cont curent si, nu in ultimul rand, un curs de schimb nefavorabil si evolutii bursiere neprielnice", spune Seitan.
"Angajatorii ar trebui sa aiba un cuvant greu de spus in dezvoltarea pensiilor facultative, daca vor sa obtina o motivare si o crestere a productivitatii cu costuri mult mai mici decat simple cresteri salariale, cu cortegiul lor de taxe si contributii. Intre cei 150.000 - 200.000 de noi participanti, peste 70% vor proveni din aranjamente colective de munca cu angajatorul participant, mai ales la nivelul multinationalelor sau al societatilor cu reprezentare sindicala puternica. Dar cred ca afluxul acesta se va inregistra in partea a doua a anului 2008. Pana atunci vor fi negocieri serioase", afirma seful FinCoP.
Deocamdata, estimarile lui Seitan privind piata pensiilor facultative in 2008 sunt cele mai pesimiste. Bram Boon, CEO al ING Asigurari de Viata (care administreaza doua fonduri facultative de pensii), estimeaza ca numarul nou de clienti pe aceasta piata va atinge anul acesta jumatate de milion, putand ajunge chiar si la un milion.
Seitan spune ca piata pensiilor facultative are potentialul sa atraga cateva milioane de clienti, insa acestia vor adera mai greu la sistem.
"Pe termen lung, in circa 8-10 ani, numarul de participanti la pensiile facultative ar putea ajunge la
5,5-6 milioane, dar numai daca administratorii fondurilor vor demonstra ca sistemul face profit si este bine protejat de CSSPP", a conchis el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO