Bănci și Asigurări

SIF-urile dau controlul BCR daca viitorul proprietar duce banca la Bursa

10.10.2005, 17:49 20

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) incearca sa convinga comisia de privatizare a BCR sa impuna printr-o clauza contractuala viitorului actionar majoritar al bancii listarea pe Bursa a actiunilor dupa privatizare, fapt care le-ar aduce o crestere importanta a valorii scriptice a portofoliilor.

Atuul SIF-urilor in cadrul negocierilor este o prevedere din statutul bancii conform careia deciziile importante privind activitatea bancii nu se pot lua decat cu o majoritate de 75% din capitalul social.

Asta inseamna ca viitorul actionar majoritar, care va cumpara de la stat un pachet de 61,8% din actiuni nu va avea un control deplin asupra bancii, fapt care ar putea diminua drastic interesul investitorilor prezenti in cursa de privatizare. SIF-urile detin impreuna putin peste 30% din BCR, alte 8% fiind in posesia salariatilor bancii.

Pe piata au aparut informatii conform carora un acord a fost deja semnat intre cele cinci SIF-uri si comisia de privatizare a BCR, care prevede listarea bancii in trei ani de la privatizare, iar SIF-urile ar fi fost de acord sa renunte la prevederea privind adoptarea anumitor decizii cu o majoritate de 75%.

Presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, a declarat insa ca un acord nu a fost inca semnat, dar ca se poarta in continuare negocieri. "Nu pot spune mai multe pentru ca exista o clauza de confidentialitate", a spus Fercala.

Listarea pe Bursa a actiunilor BCR ar permite SIF-urilor sa isi vanda in conditii mai bune participatia la BCR atunci cand vor dori sa o faca si va asigura o mai buna evaluare a pachetelor de actiuni pe care le detin. Actiunile BCR sunt inregistrate in portofoliile SIF-urilor la valoarea contabila, in timp ce valoarea bancilor listate la Bursa este de pana la cinci ori mai mare decat valoarea contabila.

Analistii de la banca americana de investitii Goldman Sachs considera ca valoarea reala a BCR s-ar putea situa intre de 3 pana la 4,5 ori valoarea contabila a bancii, ceea ce inseamna o medie de 4,9 miliarde de euro. Spre deosebire de bancile listate la Bursa, BCR a pierdut in mod constant in ultimii ani din cota de piata si are nevoie de un proces de restructurare.

La o valoare a BCR de 4,9 miliarde de euro, pachetul detinut de fiecare dintre SIF-uri valoreaza aproape 300 de milioane de euro, tot atat cat capitalizarea bursiera a fiecarei SIF.

Surse din piata citate de Mediafax afirma ca cele cinci SIF au adus in discutie si existenta unor oferte din partea investitorilor internationali pentru pachetul de 30,12% detinut de acestea (patru SIF detin cate 6% fiecare, iar SIF Oltenia are o participatie de 6,12%). Mai mult, pretul vehiculat de reprezentantii SIF pentru jumatate din pachetul pus in vanzare la privatizare plaseaza valoarea bancii la aproximativ 5 miliarde de euro.

Listarea la Bursa a BCR ar putea fi o veste foarte buna pentru salariatii bancii care au platit un pret aproape egal cu valoarea nominala, si si-ar putea vinde pe Bursa actiunile la un pret de aproape 25 de ori mai mare

Recent, comisia de privatizare a anuntat ca pretul oferit va reprezenta 90% din grila de evaluare pentru departajarea competitorilor si numai 10% din punctaj va tine cont de criteriile tehnice. Pe baza punctajului aprobat vor fi analizate ofertele angajante - care trebuie depuse cel mai tarziu la 17 octombrie 2005 - si vor fi selectati doi investitori pentru negocierile finale.

In cursa pentru preluarea BCR se afla Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank, Erste Bank, Dexia, KBC si BNP Paribas. Bancile vor depune oferte pentru cumpararea a 61,8825% din actiunile institutiei de credit.

AVAS este principalul actionar al BCR, cu o participatie de 36,88%, avand si optiunea de a rascumpara pachetele detinute de BERD si IFC, reprezentand 25% din actiuni daca cele doua institutii nu vand actiunile direct catre cumparatorul bancii. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO