Bănci și Asigurări

Siminel: Caut presedinte de banca

05.10.2004, 00:00 31

Fondul de investitii Broadhurst, care controleaza indirect pachetul majoritar de actiuni al Libra Bank, se afla din nou in cautarea unui presedinte pentru banca, dupa ce colaborarea cu primul presedinte dupa preluarea bancii a durat doar cateva luni.
Oliver Whittle, bancher de origine britanica, care a preluat conducerea bancii la inceputul acestui an a plecat de mai bine de trei luni preferand o pozitie mai bine platita in Kosovo, unde lucrase si in ultimii doi ani inainte de a prelua conducerea Libra. "Domnul Whittle s-a intors in Kosovo unde, ca urmare a riscului perceput, salariile sunt de cateva ori mai mari decat in Romania," spune Siminel Andrei, managerul fondului Broadhurst.
Whittle fusese numit la conducerea Libra in luna februarie a acestui an, dupa ce Broadhurst preluase banca la jumatatea anului trecut. Conducerea Libra este asigurata in prezent de un presedinte Interimar, Emil Bituleanu.
"Suntem in cautarea unui presedinte cu un puternic spirit antreprenorial si care sa poata sa creasca banca," spune Andrei. Broadhust a preluat anul trecut Libra cu 11 milioane de dolari, tranzactia avand ca principala componenta o majorare de capital. Banca a fost preluata de fapt de mai multe companii detinute de fondul de investitii, printre care se numara Electroaparataj, Romportmet si Romarta Bucuresti. Companiile controlate de Broadhurst au participat de la mai multe majorari de capital. Orizontul investitiei Broadhurst in Libra este de 9-10 ani.
Libra Bank detine in prezent 0,2-0,3% din activele totale ale sistemului bancar romanesc si a incheiat anul 2003 cu pierderi din cauza faptului ca a fost nevoita sa isi lichidizeze o mare parte a activelor pentru finalizarea tranzactiei de preluare. Fostul presedinte al bancii afirma ca 2005 ar urma sa fie primul an cu profit al Libra. Broadhurst a preluat banca de la mai multi investitori ciprioti, care achizitionasera banca de la omul de afaceri Viorel Catarama.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO