Bănci și Asigurări

Sistemul bonus-malus pentru RCA, din 2010

09.11.2008, 18:35 50

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis limitarea comisioanelor platite de asiguratori agentilor si brokerilor care vand polite de raspundere civila auto obligatorie (RCA) la maximum 15% din valoarea primei incasate.

Decizia a fost luata avand in vedere criza financiara internationala, astfel incat asiguratorii sa aiba mai multi bani la dispozitie pentru plata daunelor. De asemenea, avand in vedere ca in curand asiguratorii vor incepe campania RCA de iarna, CSA a stabilit ca acestia nu pot acorda reduceri mai mari de 25% fata de pretul de baza notoficat Comisiei, cu exceptia reducerilor acordate pensionarilor si persoanelor cu deficiente locomotorii. Asiguratorii vor putea modifica limitele de despagubire si tarifele de prima notificate Comisiei dupa cel putin trei luni de la ultima modificare.
"Urmare acestor amendamente, asiguratorii vor putea sa aloce, din tariful de prima existent, o valoare mai mare pentru acoperirea primei de risc, astfel incat sa poata contracara mai usor daunalitatea in crestere", a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA. Comisia a mai stabilit ca sistemul bonus-malus pentru RCA, care determina scaderea pretului pentru soferii cu putine daune in trecut si cresterea pretului pentru cei care au cauzat multe accidente, va fi introdus incepand cu 1 ianuarie 2010. Incepand cu anul viitor, asigurarile RCA vor putea fi emise si in sistem electronic, iar din 2010 aceasta va fi singura modalitate de emitere a acestor polite.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO