Bănci și Asigurări

Slăbirea dolarului şi a lirei sterline a scos 368 mil. euro din rezerva BNR în decembrie

Autor: Ciprian Botea

03.01.2011, 23:57 31

Banca Naţională avea în vistierie 32,4 mld. euro la sfârşitulanului trecut, rezerva valutară coborând cu 368 mil. euro peparcursul lunii decembrie din cauza deprecierii lirei sterline şi adolarului american în faţa monedei unice europene şi a plăţilorefectuate în contul datoriei publice externe.

Luna trecută au ieşit din conturile băncii centrale aproape 1,2mld. euro, în timp ce intrările de valută au însumat doar 821 mil.euro, reprezentând modificarea rezervelor minime constituite debănci, alimentarea conturilor Comisiei Europene şi Ministerului deFinanţe şi venituri din administrarea rezervelor.

Plăţile de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe autotalizat 92,6 mil. euro în decembrie.

Cel mai mare impact l-a avut însă scăderea valorii părţii dinrezervă denominată în lire sterline şi dolari americani, încondiţiile în care cele două monede au pierdut fiecare aproximativ1,2% din valoare în faţa euro în ultima lună.

Banca Naţională nu publică date referitoare la structura pevalute a rezervelor internaţionale, dar potrivit statisticilorTrezoreriei americane la sfârşitul lui iulie 2010 valoareaobligaţiunilor denominate în dolari deţinute de BNR ajungea la 10,8mld. dolari (circa 8,2 mld. euro).

Aproape două treimi din rezerva valutară este investită înobligaţiuni emise de statele dezvoltate, o altă parte semnificativăfiind ţinută în depozite la alte bănci centrale.

5 miliarde de euro au intrat în rezervă în2011

Rezerva de aur a BNR s-a menţinut la 103,7 tone. Rezerva de aurera evaluată la sfârşitul lui decembrie la 3,52 miliarde de euro,nivel similar cu cel înregistrat în luna precedentă în condiţiileîn care preţul aurului a stagnat pe pieţele internaţionale.

Rezerva totală însuma 35,9 mld. euro la sfârşitul lui 2010, înscădere de la 36,3 mld. euro în noiembrie 2010. Comparativ cusfârşitul lui 2009, sumele deţinute de BNR în vistieria proprie aucrescut însă cu 20%. BNR păstrează în continuare o rezervăexcedentară, principalul argument fiind acela de a da încredere înstabilitatea cursului leu/euro.

Rezervele de valută ale BNR au crescut în ultimul an înprincipal pe baza împrumuturilor statului - banii luaţi de laComisia Europeană şi FMI - care însă va trebui rambursaţi în numaicâţiva ani.

În prima lună a lui 2011 plăţile ajunse la scadenţă în contuldatoriei publice externe însumează aproape 140 de milioane deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO