Bănci și Asigurări

SocGen accelereaza investitiile in retail

13.01.2006, 19:54 12

Societe Generale, a cincea mare banca europeana in functie de valoare, intentioneaza sa deschida, in acest an, in Romania, 200 de agentii si, de asemenea, sa aloce, in urmatorii cinci ani doua miliarde de euro pentru achizitii in strainatate, transmite Reuters.

Francezii detin in Romania a doua banca, BRD. Agentiile respective fac parte din programul BRD Express lansat in toamna lui 2004, pana la sfarsitul lui 2005 fiind deschise deja aproape 100. Conform programului, extinderea cu inca 200 de agentii ar urma sa aiba loc in urmatorii doi-trei ani.

"Exista inca multe lucruri de facut in Europa Centrala si de Est", a declarat Jean-Louis Mattei, seful operatiunilor internationale ale bancii. Mattei a aratat ca desi Societe Generale va continua procesul de extindere in Europa Centrala si de Est, banca se va orienta pentru noi investitii in Asia si in mod special in China.

Societe Generale a cheltuit in ultimii cinci ani 2 mld. euro pentru finantarea extinderii si ar putea aloca aceeasi suma si in urmatorii cinci ani.

"Nu ar fi o problema. Nu este vorba de bani", a spus Mattei. Oficialul a aratat ca desi nu regreta strategia adoptata in ultimii ani, de concentrare asupra extinderii pe piata europeana, ar fi preferat ca pana in prezent banca sa fi avut deja o activitate semnificativa in China.

"Am fi foarte fericiti daca eram deja prezenti in China", a afirmat Mattei. Stabilirea unei prezente semnificative pe piata chineza, nu numai prin cele cateva birouri existente, ar fi fost cruciala pentru Societe Generale si ar fi presupus achizitionarea unei participatii la o banca nationala, a mai spus reprezentantul bancii, adaugand ca va fi foarte dificil fara o achzitie in China.

Majoritatea marilor banci internationale incearca sa intre pe piata chineza de profil, ca urmare a ritmului accelerat de dezvoltare al acesteia.

BRD avea la finele lunii septembrie a anului trecut active de 5,2 mld. euro, mai mult de 1,7 milioane de clienti si opera o retea de peste 290 de unitati. SocGen a fost singurul ofertant care s-a retras din cursa pentru privatizarea CEC, dupa ce fusese preselectata pentru a participa la privatizare dupa depunerea scrisorilor de intentie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO