Bănci și Asigurări

SocGen: Costul riscului scade în Rusia şi Cehia, rămâne sus în România

Autor: Voican Razvan

04.11.2010, 23:53 20

În timp ce în Rusia costul riscului a scăzut cu 40% întrimestrul al treilea, iar la filiala din Cehia - Komercni Banka -aproape a revenit la nivelurile de dinaintea crizei, în România, laBRD, costul riscului de credit s-a situat la 300 de puncte de bază,în linie cu evoluţia din trimestrul al doilea, afirmă Didier Valet,CFO al grupului Société Générale, acţionarul ma­jo­ritar alBRD.

"Situaţia rămâne mix­tă la sub­sidiarele din Eu­ropa Cen­trală şide Est. În Ro­mânia, cos­tul riscului se menţine la un ni­velridicat pen­tru că re­flec­tă deteriorarea me­diului economic", ade­clarat oficialul francez. Creşterea alocărilor pen­truprovizioane este legată în principal de credite acordateclien­ţilor companii. În trimestrul al treilea, cos­turile BRD cuprovizioane s-au ridicat la 425 mil. lei, cel mai ridicat niveltrimestrial înregistrat de la începutul crizei, totalul pe nouăluni depăşind un miliard de lei. În acest context, Valet spune căBRD a menţinut politica de acordare selectivă a creditelor şi aimplementat măsuri de control al cheltuielilor opera­ţionale cares-au reflectat în scă­de­rea nivelului acestora cu 3,3% la no­uăluni faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Societe Generalecaracterizează mediul în care operează BRD drept "dificil".

Corespunzător participaţiei de aproa­pe 59,4% la capitalul BRD,fran­ce­zilor le-a revenit pe trimestrul al trei­lea un profit netde 17 mil. euro calculat după standardele interna­ţio­nale deraportare, adică jumătate din suma aferentă perioadeicores­punză­toare din 2009. SocGen a raportat pe România alocăripentru pro­vizioane de 67 mil. euro în T3, nivel dublu faţă deacelaşi trimestru din anul trecut. Pe nouă luni acestea ajung la161 mil. euro, de asemenea de două ori mai mult de­cât în 2009. Laprofitul net pe nouă luni, cota fran­cezilor este de 70 mil. euro,în scădere cu aproape 24%. Divizia interna­ţio­nală de retail aSocGen, care coordo­nea­ză operaţiunile locale ale grupului,înre­gistrează o expunere din credite pe România de aproape 7,6miliarde de euro, nivel uşor mai ridicat decât în ur­mă cu un an.Acţiunile BRD înre­gistrau ieri după-amiază pe bursă o scă­de­re de1,65%, preţul ajungând la 11,9 lei, iar capitalizarea bursieră la8,29 mld. lei (1,93 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO