Bănci și Asigurări

Soferii cu accidente vor plati cu pana la 60% mai mult pentru RCA

Soferii cu accidente vor plati cu pana la 60% mai mult pentru RCA

Circa 10% din asiguratii RCA fac accidente, iar despagubirile platite de asiguratori reprezinta 80% din incasari

11.06.2009, 00:00 42

Soferii cu multe accidente rutiere la activ ar putea plati de anul viitor chiar si cu 60% mai mult pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), odata cu intrarea in vigoare a sistemului bonus-malus, in timp ce soferii prudenti vor cumpara polite cu pana la 40% mai ieftine.

De la 1 ianuarie 2010, adica peste sase luni, ar trebui sa intre in vigoare sistemul bonus-malus la asigurarile de tip RCA, care presupune penalizarea soferilor care cauzeaza accidente prin majorarea primei (malus) si acordarea unei reduceri soferilor fara daune intr-o anumita perioada de timp (bonus).
"Malusul se va stabili in functie de numarul de accidente cauzate de un sofer si cred ca va responsabiliza participantii la trafic. Practica vestica arata ca pentru cei care provoaca accidente scumpirea merge pana la 60% fata de pretul de baza al RCA, iar reducerea pentru cei fara accidente este de pana la 40%", explica Gheorghe Grad, directorul general al brokerului de asigurari SRBA.
In prezent, asigurarea RCA valabila un an pentru o masina cu o capacitate a motorului de 1,4 litri costa aproximativ 500 de lei pentru persoane fizice. O majorare de 60% ar duce pretul la 800 de lei pe an, in timp ce o reducere cu 40% ar cobori tariful la 300 de lei. Astfel, diferenta dintre cel mai mic si cel mai mare pret ar fi de la simplu la aproape triplu. "In Germania, de exemplu, se poate ajunge la o diferenta de zece ori intre primele de asigurare, adica de la 200 de euro pentru soferii fara daune la 2.000 de euro pentru cei cu multe daune.
In Romania nu au fost stabilite inca procentele de scumpire, acestea trebuie sa fie subiectul unui acord intre asiguratori, astfel incat sa fie aplicate unitar", afirma Catalin Stroe, directorul de vanzari si marketing al Asirom, una dintre cele mai mari companii din piata asigurarilor auto. Conditiile de aplicare a sistemului bonus-malus urmeaza sa fie elaborate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
Asiguratorii vor aplica scumpirile sau reducerile pe baza informatiilor furnizate de baza de date Cedam, administrata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. De aproape doi ani aceasta baza de date este alimentata cu informatii cu privire la posesorii de polite RCA si la daunele provocate de acestia.
"In prima faza aplicarea bonusului sau a malusului se va face in baza unui istoric de daune de doi ani. Malusul poate urca si de doua-trei ori prima de asigurare, dar nu anul viitor, pentru ca nu va exista un istoric al daunelor pentru mai multi ani. Pentru a penaliza atat de rau un client, este nevoie de un istoric de cel putin trei ani", spune Stroe. Nici bonusurile nu vor fi foarte mari anul viitor, avand in vedere ca pentru reduceri semnificative este nevoie de un istoric de cel putin trei ani. In prezent, majoritatea asiguratorilor urmaresc daunele cauzate de clientii lor atat la politele Casco, cat si la RCA, iar la reinnoirea asigurarii clientii sunt penalizati daca in anul anterior au inregistrat daune semnificative. Pentru a scapa de majorarea primei de asigurare, clientii pur si simplu se muta la alte companii care nu le cunosc istoricul de daune.
"Acesti clienti nu se vor mai putea duce la alt asigurator, unde sa pretinda ca nu au avut daune in anii anteriori si sa li se ofere astfel o prima mai avantajoasa, pentru ca toti asiguratorii vor cunoaste istoricul daunelor", afirma Grad de la SRBA.
Aproximativ 10% din posesorii de RCA vor plati mai mult pentru asigurare de anul viitor, explica directorul de vanzari al Asirom, avand in vedere ca frecventa daunelor pe aceasta piata este de 10%, adica 10 din 100 de asigurati inregistreaza accidente. Rata daunei pe RCA trece insa de 80% la multe companii, ceea ce inseamna ca 10% din clienti genereaza cheltuieli egale cu 80% din incasarile asiguratorilor.
"In principiu, sistemul bonus-malus ar mai putea reduce presiunea de pe daune, deoarece vor plati mai mult cei care chiar le aduc daune asiguratorilor. Companiile de asigurari vor incasa mai mult de la acesti clienti fara sa fie necesara o majorare in ansamblu a tarifelor. In principiu, cred ca mai mult se vor majora prime decat se vor reduce", sustine directorul general al SRBA. In 2008 companiile de asigurari au incasat aproape 500 mil. euro din vanzarea de polite RCA, daunele platite fiind de peste 335 mil. euro.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO