Bănci și Asigurări

Sperietoarea IMM-urilor: Basel II

14.07.2006, 20:22 42

Normele bancare Basel II, care vor introduce o serie de noi restrictii la acordarea de credite pentru banci, vor diminua accesul la credite pentru IMM-uri, a spus ieri Tibisor Marian Miron, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Prin Basel II, care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007, se va putea diagnostica mai bine gradul de risc al fiecarui client in parte, iar creditele se vor restrange la IMM-urile performante. Normele se numesc Basel pentru ca sunt convenite prin intermediul Bancii Reglementelor Internationale, o banca a bancilor centrale care are sediul la Basel, in Elvetia.
Normele Basel II presupun transferul bonitatii asupra fondului de garantare, ceea ce inseamna ca IMM-urile nu vor mai fi nevoite sa garanteze cu imobile. "IMM-urile nu prea au cu ce sa garanteze. Bancile prefera garantiile imobiliare, iar o firma la inceput de drum nu dispune de aceste garantii."
In acelasi timp, pentru IMM-uri majoritatea creditelor sunt in valuta, iar dobanzile ajung la 7%. "Cum putem sa fim competitivi cand lucram cu o dobanda de doua ori mai mare decat a partenerului strain?", spune Miron.
Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget si finante din Senat, considera ca dobanda mai mare nu este o problema. "Leul se va intari fata de euro, iar leul va recupera cu usurinta dobanda mai mare", spune el.
In studiul "Rolul Fondurilor de Garantare a Creditelor in cadrul Sistemului Financiar din Romania" al Bancii Nationale se precizeaza faptul ca fondurile de garantare s-au creat in mai multe tari europene pentru a sprijini IMM-urile sau anumite sectoare ale economiei. In acelasi studiu se precizeaza ca motivele pentru care fondurile de garantare se adreseaza in special IMM-urilor sunt riscul mare la care sunt supuse, fiind mai vulnerabile la socurile economice si prin faptul ca nu isi pot sustine cererea de credit cu colateral.
In Romania exista Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM), al carui actionar este in totalitate statul roman, prin Asociatia Nationala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii.
FNGCIMM a acordat in primele sase luni ale anului garantii in valoare de 163,4 mil. lei (45 mil. euro), a spus Sabina Manolescu, sef serviciu garantare in cadrul FNGCIMM.
La inceputul anului trecut, fondul avea in sold 330 de garantii, in valoare de 116,9 mil. lei. Numarul total de garantii in vigoare la finele lunii iunie era de 885, iar valoarea acestora se ridica la 265,7 mil. lei (74 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO