Bănci și Asigurări

Străinii au adus 380 mil. euro la capitalul băncilor şi asigurătorilor

Străinii au adus 380 mil. euro la capitalul băncilor şi asigurătorilor

Foto Silviu Matei

Autor: Ciprian Botea

25.06.2012, 00:07 479

Băncile şi asigurătorii străini au adus anul acesta peste 380 mil. euro la capitalul subsidiarelor locale pentru a acoperi pierderile generate de scăderea vânzărilor şi creş­terea cheltuielilor cu provizioanele şi respectiv despăgubirile, cazurile în care s-au efectuat majorări de capital pentru a susţine creşterea afacerilor locale fiind extrem de rare.

Majorările de capital raportate de băncile cu acţionariat străin au depăşit 300 mil. euro în primele patru luni din 2012, adică de patru ori peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Asigurătorii au primit la rândul lor injecţii de capital de circa 80 mil. euro de la acţionarii străini, în con­diţiile în care piaţa asigu­rărilor raportează constant pierderi de şapte ani în­coace.

Cei mai mulţi bani au fost aduşi de grupurile aus­triece. Erste a majorat cu 150 mil. euro capitalul BCR, iar subsidiara locală a Volksbank a primit 80 mil. euro la începutul anului, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Cele două bănci au raportat pierderi record în 2011 din cauza cheltuielilor mari cu provizioanele. Şi grupul austriac Uniqa a adus 40 mil. euro la capitalul asigurătorului local.

Turcii de la Garanti sau francezii de la AXA au efectuat la rândul lor injecţii de capital de câteva milioane de euro în condiţiile în care se află încă în etapa de expansiune a afacerilor locale.

Citiţi materialul integral pe www.zfcorporate.ro

Băncile şi asigurătorii au făcut majorări de capital de 380 mil. euro anul acesta


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO