Bănci și Asigurări

Străinii au devenit mai relaxaţi şi au împins euro la minimul ultimelor trei luni

Străinii au devenit mai relaxaţi şi au împins euro la minimul ultimelor trei luni

Autor: Ciprian Botea

22.12.2011, 00:06 1260

Euro a coborât ieri foarte aproape de pragul psihologic de 4,3 lei, cursul atingând un minim al ultimelor trei luni pe fondul sentimentului pozitiv de pe pieţele financiare internaţionale.

BNR a afişat ieri o paritate de 4,3045 lei/ euro, nivel sub care moneda europeană nu mai scăzuse de la jumătatea lunii septembrie.

"Evoluţia bună a activelor cu risc relativ ridicat a ajutat leul să se aprecieze şi o testare a pragulul pshiologic de 4,30 lei/euro pare iminentă. Depinde însă de rezultatul injec­ţiei de lichiditate pe termen lung a băncii centrale europene", comentează Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank.

Mai multe bănci au împrumutat ieri aproape 500 mil. euro pe trei ani de la Banca Centrală Europeană (BCE), operaţiunea fiind un succes, spun analiştii. Injecţia de lichiditate a fost un semnal puternic pentru investitori, iar euro a câştigat teren în faţa dolarului american.

Şi monedele din regiune s-au apreciat faţă de euro şi dolar pe fondul scăderii aversiunii la risc a investitorilor. Zlotul polonez, de exemplu, a câştigat ieri 0,6% în faţa euro şi peste 1% în faţa dolarului. Susţinut de un euro mai puetrnic, leul s-a apreciat la rândul său cu 0,5% faţă de dolarul american, până la 3,2787 lei/dolar. Leul a s-a menţinut constant pe tot parcursul şedinţei de ieri, iar spre sfârşitul zilei tranzacţiile se perfectau la 4,304 lei/euro faţă de 4,305 lei/euro la debutul şedinţei. "Cursul a înregistrat o volatilitate foarte scăzută pe o piaţă destul de liniştită", a comentat un dealer.

Leul a câştigat aproape 1% în faţa mo­ne­dei europene în ultima săptă­mâ­nă, evoluţie susţinută de îmbunătăţirea sentime­n­tului pe pieţele internaţionale şi de sumele trimise în ţară de românii care lu­crează în străi­nătate. Banca Centrală Eu­ro­peană a afişat ieri un curs de schimb de 4,3063 lei/euro faţă de 4,34-4,35 lei/euro săptămâna trecută. Aşteptările analiştilor străini sunt ca leul să continue să se aprecieze în perioada imediat următoare, iar cursul ar putea să coboare până la 4,2 lei/euro în condiţiile în care băncile vor vinde volume mari de valută odată cu trecerea la standardele interna­ţionale de contabilitate (IFRS) la începutul lui 2012.

"Leul s-ar putea aprecia cu 3% în faţa euro în următoarele săptămâni. Având în vedere lichiditatea de pe piaţă, un volum al tranzacţiilor de 1-1,5 miliarde de euro ar genera o asemenea apreciere a leului", potrivit unui raport al JP Morgan.

Dobânzile interbancare pentru de­pozitele atrase pe termen de o zi au continuat să coboare şi ieri, ajungând la 1,84-2,34% pe an, deoarece perioada de constituire a rezervelor minime obli­gatorii se apropie de final. Scăderea dobânzilor a fost generată inclusiv de vânzările mai mari de euro, care au adus un surplus de lichiditate în piaţă. Dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au coborât de asemenea uşor, până la 5,02-5,52% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO