Bănci și Asigurări

Strainii au pompat 7,7 miliarde de euro in bancile si asigurarile romanesti

13.11.2007, 14:53 10

Investitorii straini au injectat aproape 7,7 miliarde de euro in bancile si companiile de asigurari locale in ultimii 17 ani.
Sectorul bancar si asigurarile au atras astfel peste 22% din volumul total de 34,5 mld. euro al investitiilor straine directe, fiind astfel al doilea sector ca importanta, dupa industrie, potrivit unui studiu publicat de BNR si Institutul de Statistica.
Investitorii straini au preferat sa intre pe piata locala prin achizitionarea unor jucatori locali. Astfel, investitiile greenfield (afaceri pornite de la zero) totalizeaza numai 2,9 miliarde de euro, respectiv 38% din banii adusi de straini in sectoarele intermedierii financiare si al asigurarilor.
In conditiile in care Romania a aderat la Uniunea Europeana abia in 2007, preluarea unui jucator existent scutea grupurile straine de operatiunile complicate de obtinere a unei licente. Mai recent, jucatorii locali au devenit tinte pentru investitorii care au preferat sa intre pe piata locala in forta sau sa isi consolideze pozitia (asa cum a fost cazul in asigurari). Investitorii austrieci au fost cei mai activi, concentrand 23% din totalul investitiilor straine directe. Dominatia lor se resimte atat in sistemul bancar, cat si in domeniul asigurarilor, unde grupurile austriece si-au adjudecat cele mai mari felii de piata.
Pe piata bancara, austriecii detin doi dintre jucatorii din top trei, dupa ce Erste Bank a achizitionat in 2005 BCR, cea mai mare banca locala. Grupul rival Raiffeisen detine cea de-a treia mare banca de pe piata, in timp ce inca un grup austriac - Volksbank - este prezent in topul celor mai mari zece jucatori locali prin subsidiara sa. Francezii detin o singura banca pe piata locala, insa BRD, subsidiara grupului Societe Generale, se afla pe locul al doilea in topul jucatorilor din sistem.
Investitorii olandezi sunt prezenti cu doua mari banci, ING Bank si ABN Amro, investitii de tip greenfield realizate in 1994, respectiv in 1995.
Nu mai putin de sapte grupuri elene sunt prezente pe piata bancara locala. Grecii au preferat in egala masura achizitiile, cat si investitiile de tip greenfield. Doua grupuri elene au subsidiare in topul celor mai mari zece jucatori locali, in timp ce alte doua opereaza banci de dimensiuni medii.
Pe piata asigurarilor, investitorii austrieci si-au asigurat de asemenea o cota importanta. Patru mari grupuri din Austria, Vienna Insurance (fostul grup Wiener Staedtische), Uniqa, Grawe si Erste, detin cei mai importanti jucatori din industria locala a asigurarilor: BCR Asigurari, BCR Asigurari de Viata, Omniasig, Omniasig Life, Unita, Agras, Astra Grawe Asigurari de Viata si Asirom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO