Bănci și Asigurări

Strategia BCR: firme specializate preiau activităţi din bancă

Strategia BCR: firme specializate preiau activităţi din bancă
21.07.2010, 23:41 1233

Suport Colect, înfiinţată în iunie 2009, a preluat mai multecreanţe din bilanţul BCR, atât din portofoliul de credite pentrupersoane fizice, cât şi credite corporate, banca asigurându-i uncapital social de peste 2 mil. euro pentru susţinerea dezvoltăriiactivităţii. Firma are ca obiect de activitate monitorizarea,recupe rarea şi achiziţia de creanţe.

În primul trimestru al acestui an era programată să înceapăoperaţiunile BCR Procesare, o firmă înfiinţată în principal pentruprocesarea numerarului din reţeaua băncii (transport şidepozitare). BCR a încercat anterior să selecteze o firmă privatăde pe piaţă pentru externalizarea serviciilor legate de logisticanumerarului pentru reducerea costurilor, însă nu a fost mulţumităde oferte, optând în final pentru înfiinţarea unei firme proprii.Capitalul BCR Procesare este de aproape 1,8 mil. euro.

O altă firmă nouă apărută în grup este BCR Real EstateManagement, specializată în management imobiliar, respectiv înadministrarea contractelor în domeniu ale băncii. Compania a ajunsla un capital de circa 4,5 mil. euro.

Pentru o acoperire mai bună a cererii de servicii de leasing,BCR a înfiinţat şi o companie de leasing operaţional (pentru autoturisme şi vehicule uşoare) - BCR Fleet Mana gement - deţinută de BCRLeasing, compania de leasing financiar a grupului.

Noua entitate a fost programată să înceapă să lucreze întrimestrul al doilea al acestui an.

În toamna lui 2008 BCR înregistrase şi o firmă specializată pecredite de consum, BCR Partener, care urma să exploateze acestsegment de piaţă după modelul practicat de mai multe bănciconcurente, însă apariţia crizei a amânat începerea activităţii,firma nefiind operaţională nici în prezent.

Pentru derularea programului de finanţare externă şi internă,banca a înfiinţat în Olanda BCR Finance, un vehicul destinatatragerii de fonduri în principal de pe bursa din Luxemburg, cu uncapital social de 2 mil. euro. Firma a încheiat anul cu o pierderede 50.540 de euro.

Subsidiare mai vechi au intrat pe pierdere în2009

BCR Leasing, a doua mare companie din domeniu, cu o cotă depiaţă de circa 11%, a intrat pe pierdere în 2009 din cauzacreşterii costului provizioanelor, afectând rezultatul net algrupului BCR cu un minus de 10,8 mil. euro.

Valoarea bunurilor finanţate a scăzut cu 70%, până la 138 mil.euro. BCR estimează că piaţa leasingului va stagna anul acesta,firma sa intenţionând să-şi consolideze cota de piaţă şi săîntărească managementul riscului.

BCR Pensii, firma de administrare de fonduri de pensii private,şi-a diminuat piederea faţă de 2008 de la 2,7 mil. lei la 1,3 mil.lei. A ocupat locul 7 pe piaţa fondurilor de pensii privateobligatorii administrate privat, activele sale ajungând la peste131 mil. lei.

Tot pe pierdere a funcţionat şi BCR Banca pentru Locuinţe,înfiinţată în 2008, care a încheiat anul 2009 cu un minus de 6,5mil. lei (1,5 mil. euro), trecerea pe profit fiind aşteptată înanii următori.

Cele mai mari pierderi au venit însă de la cele două subsidiareinternaţionale ale grupului BCR - Anglo-Romanian Bank şi BCRChişinău. Prima, banca înregistrată la Londra pe care austriecii dela Erste au încercat fără succes să o vândă încă din 2008, araportat o pierdere netă de 3,9 mil. euro, după un profit de 11,8mil. euro în 2008. Sucursala de la Frankfurt a fost închisă, iarbilanţul băncii a scăzut cu 40%, până la 289 mil. euro.

Şi filiala din Republica Moldova a trecut de pe profit pepierdere, înregistrând un minus de circa 20.750 de lei. BCR acontribuit la susţinerea băncii cu o majorare de capital de 13 mil.euro, BCR Chişinău primind şi un credit subordonat de 7,5 mil.euro. Financiara SA, compania moştenită de la fosta Bancorex, careera o sursă importantă de profit pentru grup, a încheiat anul 2009cu un câştig net de numai 6 mil. lei, faţă de aproape 106 mil. leiîn 2008.

Bucharest Financial Plaza, controlată chiar de Financiara, atrecut în 2008-2009 printr-un proces de restructurare,externalizând serviciile de curăţenie şi întreţinere a clădirilordin reţeaua băncii şi lărgindu-şi obiectul de activitate, inclusivpentru preluarea de credite neperformante. Profitul net a crescutde la 9,4 mil. lei în 2008 la 12,2 mil. lei în 2009.

BCR Asset Management şi BCR Securities, două entităţi mai vechiale grupului, sunt la finalul proceselor de lichidare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO