Bănci și Asigurări

Strategia UniCredit este de accelerare la credite şi frână la cheltuieli

Strategia UniCredit este de accelerare la credite şi frână la cheltuieli

Autor: Voican Razvan

10.11.2010, 23:53 98

UniCredit Ţiriac Bank a încheiat trimestrul al treilea cu unprofit net de 67 mil. lei (aproape 16 mil. euro), în scădere cu 6%faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe nouă luni, profitulnet a însumat 215 mil. lei (52 mil. euro), scăderea faţă de anultrecut atenuându-se la 15% faţă de 18% pe semestrul I.

Veniturile operaţionale au depăşit un miliard de lei (245 mil.euro) după nouă luni, în creştere cu 15%, în condiţiile în careportofoliul de credite din bilanţ s-a majorat cu 13%, până la 13,3mld. lei (3,1 mld. euro). La jumătatea anului creşterea credităriiera de 11%, grupul italian continuând aplicarea strategiei demajorare a cotei de piaţă la credite.
Pe de altă parte, cheltuielile operaţionale au crescut cu numai 1%la nouă luni, astfel că raportul cost/venit a scăzut la 41,8%, faţăde 47,5% în urmă cu un an.

În pofida creşterii soldului creditelor, Răsvan Radu, preşedinteleexecutiv al UniCredit Ţiriac Bank, afirmă că recesiunea prelungităafectează calitatea activelor. Ponderea creditelor cu întârzieri laplata ratelor mai mari de 90 de zile a urcat la 11,5%, faţă de10,9% la jumătatea anului şi respectiv 4,8% în urmă cu un an. Lanivelul sistemului bancar, creditele clasificate drept îndoielnicşi pierdere au ajuns să reprezinte în septembrie circa 20% dinexpunerile totale din credite.

La UniCredit, gradul de acoperire a provizioanelor nete pentrucredite din profitul operaţional s-a deteriorat în trimestrul altreilea: la jumătatea anului profitul acoperea provizioanele de 1,9ori, iar în septembrie de 1,7 ori (raportări după standardeleinternaţionale).

Povara costului cu provizioanele a fost reflectată din plin deprofitul net calculat după standardele româneşti de contabilitate(RAS) - mai severe în această materie decât cele internaţionale,profit care a scăzut la 4 mil. lei (sub un milion de euro) la nouăluni, faţă de 31 mil. lei la jumătatea anului, potrivit datelorfurnizate de bancă. Cu alte cuvinte, după regulile aplicate de BNR,trimestrul III a mâncat 27 mil. lei din profitul net acumulat deUniCredit în semestrul I. Rata solvabilităţii în RAS se situează la12,6%.
"Măsurile de consolidare fiscală adoptate la jumătatea acestui an,deşi erau necesare, au avut un impact negativ semnificativ asupraconsumului, investiţiilor şi evoluţiei economice în general.Recesiunea prelungită şi scăderea veniturilor în rândul populaţieiau efecte severe asupra sistemului bancar în termeni de calitate aactivelor şi venituri", comentează Răsvan Radu, CEO al UniCreditŢiriac Bank.

În timp ce soldul creditelor a ajuns la 13,3 mld. lei, depoziteleau urcat uşor faţă de nivelul din semestrul I, ajungând la 9,5 mld.lei (2,2 mld. euro), însă sunt cu circa 13% mai mici decât în urmăcu un an.
Activele băncii s-au ridicat la 20,2 mld. lei (4,7 mld. euro) lasfârşitul lunii septembrie, în creştere cu 1,2% faţă de 30septembrie 2009. Celelalte două companii financiare importante aleUniCredit - UniCredit Leasing Corporporation şi UniCredit ConsumerFinancing - au active de 3,2 mld. lei (0,8 mld. euro), rezultând untotal de 23,5 mld. lei (5,5 mld. euro) la nivel de grup. Acestea aucumulat însă o pierdere netă de 24 mil. lei la nouă luni, astfel căpe întreg grupul profitul net a fost de 191 mil. lei (46 mil.euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO