Bănci și Asigurări

Targ de bani in asteptarea clientilor

01.04.2005, 00:00 17


Cine ofera cea mai buna dobanda, cine are cele mai ieftine credite, cum sa fac sa-mi cumpar o casa - e mai bine in rate sau in leasing - sunt numai cateva intrebari la care sunt pregatite sa raspunda aproape 20 de companii financiar-bancare care participa zilele acestea la Targul de bani FINFAIR, care are loc la Cluj-Napoca.


Inaugurarea targului, care a avut loc ieri, a adus impreuna personalitati politice locale, reprezentanti ai ministerelor si, bineinteles, bancheri si oameni de afaceri. 


In timp ce toti acestia se adunau pentru a lua parte la deschiderea oficiala, ultimele baloane galbene, inscriptionate FINFAIR, erau aranjate in holul hotelului Transilvania, gazda evenimentului. Tot in hol erau postate si cele aproape 10 standuri ale institutiilor financiare care urma sa ofere potentialilor clienti detalii despre serviciile si produsele pe care le detin.


In asteptarea acestora, consilierii bancari aranjau, pentru ultima oara, pliantele pe mese si isi deschideau laptop-urile pentru eventuale intocmiri de contracte.


Inainte de speech-ul inaugural, presedintele IMO Finance Grup, Iosif Pop, a punctat cateva dintre tendintele de dezvoltare a pietei financiare romanesti.


"In primul rand, piata romaneasca se indreapta spre zona produselor de retail.


Exista o apropiere din ce in ce mai mare in ceea ce priveste orientarea pietei financiare spre zona agricola si a produselor agricole", a spus Pop. El sustine ca pana acum acest sector a fost neglijat de finantisti, dar este interesant din punctul de vedere al bresei care se deschide, ca potential de plasament viitor. "Cu o conditie: sectorul agricol si al produselor agricole sa se concentreze cat mai rapid, sa-si gaseasca un suport real in finantarile Sapard, iar specialistii din domeniu sa se intoarca la meseria lor", a mai spus Pop.


El a apreciat ca piata financiara se va orienta din ce in ce mai mult pe directia dezvoltarii cardurilor si a produselor de credit pe baza de card.


"Mai mult, incepand cu acest an o sa intre in functiune sistemul electronic de transfer de fonduri (SEP) operat de Transfond sub Banca Nationala care va avea un efect benefic in cresterea vitezei de transfer de la 4-5 zile la cateva secunde", a mai spus presedintele IMO Grup.


Analistul economic Ilie Serbanescu a fost mult mai sceptic. "Piata financiara romaneasca nu se poate dezvolta decat dupa ce economia va avea mai multi ani buni, in care va merge ca lumea. Bursa scoate capul si da imediat inapoi. Asta e expresia faptului ca lucrurile nu s-au asezat", a comentat Serbanescu.


El a mai spus ca "e greu sa faci piata de capital care sa preia socurile bruste", acest lucru nefiind posibil decat in cazul tarilor cu "o suta de ani vechime in domeniu".


Prima parte a zilei de debut al targului a semanat mai degraba cu o sesiune de comunicari si lansare de carte, participantii asteptandu-se ca vizitatorii sa inceapa sa apara mai spre seara. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO