Bănci și Asigurări

Targu Mures plateste dobanda la obligatiuni

27.05.2004, 00:00 15

Municipiul Targu Mures va plati incepand de vineri dobanda aferenta celui de-al treilea cupon al obligatiunulor emise la inceputul anului 2003. Dobanda anuala pentru acest cupon este de 20%, iar detintatorii de titlurilor vor incasa 60.666 de lei/obligatiune. Primaria va plati si 20% din valoarea principialului, adica suma de 200.000 de lei/obligatiune. Valoarea nominala initiala a obligatiunilor a fost de un milion de lei, din care primaria a platit deja investitorilor 400.000 de lei. Valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni Targu Mures a fost de 20 miliarde de lei.
Plata dobanzii si a partii din valoarea initiala a imprumutului se va efectua prin intermediul societatii de brokeraj BCR Securities, care va efectua plati pentru detinatorii de obligatiuni inregistrati in registrul detinatorilor de obligatiuni la data de 21 mai 2004 prin ordin de plata sau la ghiseele Bancii Comerciale Romane.
Dobanda platita pentru urmatorul cupon va fi de 21%, calcutala ca medie intre cotatiile de dobanda de pe piata interbancara BUBID si BUBOR la sese luni, la care se adauga 2 puncte procentuale. Obligatiunile Targu Mures, care sunt listate la Bursa vor ajunge la maturitate in mai 2005. Finantarea a fost utilizata de primarie pentru refacerea si modernizarea unei strazi din oras.
Valoarea obligatiunilor municipale emise in Romania sau care sunt in pregatire se ridica la 800 miliarde de lei, pana in prezent avand loc peste 25 de emisiuni. Prima emisiune postbelica de obligatiuni dateaza de la finalul anului 2001, cand orasul Predeal a atras 5 miliarde de lei pentru amenajarea unei partii de schi. Principala problema a pietei obligatiunilor este lichiditatea redusa de la Bursa. Valoarea tranzactiilor este totusi in crestere in ultimii ani.
De la inceputul acestui an a inceput sa prinda contur si piata obligatiunilor corporatiste dupa ce doua banci, BRD si Raiffeisen au lansat astfel de oferte. BRD a reusit sa atraga obligatiuni in valaore de 500 miliarde de lei, iar oferta prin care Raiffeisen Bank spera sa atraga 1.200 miliarde de lei este programata sa se incheie vineri.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO