Bănci și Asigurări

Tarifele RCA 2007, in curs de stabilire

22.12.2005, 18:28 16

Nici un asigurator inca nu a trimis Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) tariful RCA 2007.

Asiguratorii trebuie sa stabileasca, in urmatoarele trei zile, pretul la care vor vinde asigurarea de raspundere civila auto valabila in primul trimestru din 2007, pentru a transmite aceste date CSA pana la 25 decembrie, conform reglementarilor in vigoare. Dupa primele trei luni, asiguratorii vor putea revizui tarifele.

Anul 2007 va fi primul in care piata va fi complet liberalizata, adica asiguratorii vor putea stabili propriile tarife pentru RCA. Astfel, pentru o polita cumparata in februarie 2006 si valabila pana in februarie 2007, pretul va cuprinde, pe langa tariful RCA, si asigurarea Carte Verde (de raspundere civila pentru calatorii in strainatate). Chiar daca in piata au existat discutii cu privire la faptul ca societatile de asigurare vor stabili tarifele "orbeste", acum multi asiguratori afirma ca pot sa stabileasca un pret corect pentru politele care vor acoperi si daunele produse in spatiul european.

"Nu exista nici o problema", a declarat Razvan Pavel, directorul departamentului asigurari auto din cadrul Allianz-Tiriac. "Totul este sa avem statistici si noi le avem pentru ca vindem si Carte Verde. Inca nu am definitivat tarifele, avem mai multe variante de preturi pe care putem sa mergem si urmeaza sa decidem in functie de politica firmei", a explicat el, fara sa dea detalii despre masura in care vor creste preturile. Pavel spune ca pana in data de 25 decembrie Allianz-Tiriac va transmite CSA fie tarifele pentru primele trei luni din 2007, fie cel putin elementele de calcul ale acestui tarif: rata daunei, frecventa daunelor si cheltuielile de achizitie si de administrare a politelor de asigurare.

Unele companii din piata, cum ar fi Generali Asigurari, sunt ajutate la calculul tarifelor de experienta grupului din care fac parte. "Inca lucram la stabilirea tarifului, dar avem avantajul ca prin experienta asta (a stabilirii unui tarif care sa includa si pretul pentru Carte Verde - n. red.) au trecut si companiile din Polonia si Ungaria din cadrul grupului", a spus Tudor Moldovan, directorul general al companiei.

El estimeaza ca pentru o masina medie, de talia Loganului, tariful anual la RCA, care va include si asigurarea Carte Verde, va fi de peste 100 de euro, in conditiile in care cel mai mic tarif pentru o astfel de masina este in prezent de circa 50 de euro. Moldovan crede ca tarifele vor diferi foarte mult de la o companie la alta anul viitor, deoarece asiguratorii nu au experienta pe aceasta linie de business. "Se vor face mai mult pe apucate tarifele", spune el.

Mihai Tecau, secretar general al CSA, spune ca asiguratorii nu ar trebui sa aiba probleme atunci cand stabilesc tarifele pentru 2007. "Un accident nu se poate intampla in acelasi timp si aici, si in strainatate, deci ei pot sa faca o evaluare si sa stabileasca tariful. Ar fi bine sa mai reduca si din cadourile si promotiile din campaniile RCA, ca sa aiba bani pentru despagubiri", spune el.



Radierea, adoptata ieri

Ordonanta pentru radierea masinilor fara RCA a fost adoptata ieri de Guvern. Aceasta prevede ca masinile neasigurate vor fi initial suspendate din oficiu pentru sase luni, perioada in care posesorul masinii trebuie sa cumpere o polita RCA. In cazul in care acesta nu isi cumpara asigurare, masina va fi radiata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO