Bănci și Asigurări

Topul companiilor de asigurari de viata dupa primul semestru

Topul companiilor de asigurari de viata dupa primul semestru

Click pentru imaginea intreaga

31.08.2007, 16:36 269

Opt companii din top 10 au realizat cresteri ale vanzarilor de doua cifre, in timp ce afacerile cu asigurari de viata ale Allianz-Tiriac si Asirom au avansat cu mai putin de 10% in euro.
Prima companie de pe piata asigurarilor de viata, la fel ca in anii trecuti, este ING Asigurari de Viata. In prima jumatate a anului, asiguratorul olandez a inregistrat prime brute subscrise de 71 mil. euro, in crestere cu 18% in euro fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acesta este cel mai mare ritm de crestere al vanzarilor realizat de grupul ING in Europa Centrala si de Est si al patrulea din lume. Profitul brut al ING Asigurari de Viata s-a injumatatit, insa, in prima jumatate a anului, la 4 milioane de euro.
Neschimbata a ramas si pozitia in clasament a companiei AIG Life, subsidiara locala de asigurari de viata a celui mai mare grup de asigurari la nivel mondial, American International Group. AIG Life a incheiat primele sase luni cu afaceri de 31,5 mil. euro, in crestere cu 67% fata de aceeasi perioada din 2006. Compania nu a facut public si rezultatul financiar. Evolutia cifrei de afaceri s-a datorat cresterii vanzarilor de polite individuale, care reprezinta 96% din businessul asiguratorului.
A treia companie din acest top este Allianz-Tiriac, care a incheiat prima parte a anului cu o crestere usoara a cifrei de afaceri din asigurari de viata de 7%. Primele brute subscrise erau de 16 mil. euro la sfarsitul lunii iunie, fata de 15 mil. euro in aceeasi perioada a anului 2006. Pe aceasta linie de business compania a inregistrat o pierdere operationala de un milion de euro in primul semestru, in conditiile in care in primele sase luni ale anului trecut era pe profit cu aceeasi suma.
Schimbarile in calasamentul companiilor de asigurari de viata incep dupa locul trei. Astfel, pe locul patru a urcat Asiban, societate care la sfarsitul lunii iunie 2006 era al saselea jucator de pe aceasta piata. Asiban nu si-a publicat rezultatele la sase luni insa, potrivit estimarilor ZF, bazate pe primele brute subscrise in perioada ianuarie-mai, vanzarile de polite de asigurari de viata ale companiei se ridica la 14,5 mil. euro in primul semestru.
Asirom, companie la care grupul austriac Vienna Insurance a cumparat recent 30% din actiuni, a coborat un loc in top, dupa ce primele brute subscrise au crescut cu circa 9% in primul semestru. Asirom este acum al cincilea jucator de pe piata asigurarilor de viata, cu afaceri de 14 mil. euro in primele sase luni.
O companie care a urcat foarte repede pe aceasta piata este BCR Asigurari de Viata, infiintata la sfarsitul lui 2005. Dupa ce a fost a opta companie in prima jumatate a anului trecut, BCR Viata a urcat pe locul sase in acest an, cu prime brute subscrise de 11 mil. euro.
Austriecii de la Grawe au ramas pe locul sapte, cu vanzari de 10,6 mil. euro in primele sase luni, in crestere cu 66%. Profitul companiei s-a dublat, la 1,1 mil. euro.
Compania britanica Aviva a ajuns pe locul opt in clasament dupa ce anul trecut ocupase a cincea pozitie. Afacerile britanicilor au crescut cu 24% in prima jumatate a anului, la 10,4 mil. euro.
In aceeasi perioada, a urcat pe piata Generali, cu prime brute subscrise de 8,3 mil. euro din asigurari de viata. Omniasig Life a ajuns pe locul zece, cu afaceri de 6,5 mil. euro, potrivit estimarilor ZF bazate pe rimtul de crestere inregistrat de companie in primul trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO