Bănci și Asigurări

Topul primelor zece companii de leasing dupa primele noua luni

Topul primelor zece companii de leasing dupa primele noua luni

Click pentru imaginea intreaga

04.12.2007, 16:35 223

Piata leasingului, care ar putea ajunge la 4,2 miliarde de euro anul acesta, este in continuare controlata de UniCredit Leasing Corporation, BCR Leasing si Porsche Leasing.
UniCredit Leasing, companie care functioneaza de la inceputul acestui an, rezultata in urma fuziunii dintre UniCredit Leasing si HVB Leasing, a acordat in primele noua luni finantari in valoare de 350 de milioane de euro, iar pentru tot anul si-a propus sa finanteze bunuri de 500 de milioane de euro, ajungand astfel la o cota de aproape 12% din piata.
Pe locul doi in top 10 se afla BCR Leasing, companie ale carei afaceri au crescut cu 26% in primele noua luni, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 280 de milioane de euro.
La fel ca in cazul majoritatii jucatorilor de pe aceasta piata, aproape jumatate din portofoliul BCR Leasing (circa 43%) este detinut de finantarile pentru autoturisme.
A treia companie din top este Porsche Leasing, specializata pe finantarile pentru autoturisme, cu afaceri de aproape 249 de milioane de euro la sfarsitul lunii septembrie, in crestere cu 11% fata de aceeasi perioada din 2006. Pana la sfarsitul anului, compania estimeaza ca va ajunge la un volum al finantarilor acordate de 320 de milioane de euro, care corespunde achizitiei a 20.000 de autoturisme.
Porsche Leasing este urmata in top de divizia de profil a grupului austriac Raiffeisen, care a finantat achizitia de bunuri in valoare de 190 de milioane de euro in primele trei trimestre. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, afacerile companiei s-au majorat cu 64%.
Alte companii din top care au inregistrat cresteri ale finantarilor acordate de peste 30% sunt BRD Sogelease, Tiriac Leasing si Motoractive Leasing, in timp ce afacerile Credit Europe Leasing si Piraeus Leasing s-au dublat in aceasta perioada.
In total, sase companii din primele zece au raportat cresteri de peste 30%, adica peste rimtul de crestere estimat pentru intreaga piata in acest an.
Pe locul cinci in top este compania de leasing a francezilor de la BRD-SocGen, care in primele noua luni a acordat finantari de circa 166 de milioane de euro, cu 32% mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Noul sef al BRD Sogelease, francezul Jean-Claude Boloux, numit in functie in octombrie, si-a propus intrarea in top 3 si cresterea afacerilor cu 40-50% anul viitor.
Urmeaza in acest top companiile Tiriac Leasing (finantari de 164 de milioane de euro), Volksbank Leasing (155 de milioane de euro), Credit Europe Leasing (147 de milioane de euro), Piraeus Leasing (140 de milioane de euro) si Motoractive Leasing (135 de milioane de euro).
Cea mai mare parte a companiilor din top 10 este detinuta de banci, doua fiind captive ale unor dealeri auto (Porsche si Tiriac Leasing), iar o companie, Motoractive Leasing, este membra a unui important grup de servicii financiare de retail, GE Money. In total, primele zece companii de pe piata leasingului au acordat imprumuturi de aproape 1,97 de miliarde de euro in primele noua luni.
Daca acesti jucatori si-au pastrat la sfarsitul lunii septembrie cota de piata detinuta in primul semestru, de 58,3%, inseamna ca piata leasingului a ajuns la 3,37 de miliarde de euro la finele primelor trei trimestre ale acestui an. Pentru tot anul, Asociatia de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) estimeaza o piata de 4,2 miliarde de euro, fata de 3,26 de miliarde de euro in 2006. Piata este dominata de finantarile pentru achizitia de vehicule, care detin o pondere de 70% din total, in scadere fata de anii trecuti.
In 2003, leasingul pentru vehicule reprezenta 88% din piata, insa in 2004 ponderea acestor finantari a coborat la 85% in 2005 - la 82%, iar anul trecut - la 75%.
In schimb, o crestere constanta o inregistreaza finantarile pentru echipamente. Daca in 2003 acestea reprezentau 11% din volumul total, ponderea lor a crescut la 21% anul trecut, iar anul acesta se va mai majora cu un punct procentual, la 22%, potrivit estimarilor ALB. Finantarile pentru sectorul imobiliar au crescut exploziv in ultimii ani, de la 1% din totalul pietei in 2003 la 4% anul trecut, ponderea estimata pentru acest an fiind de 8%.
Potrivit reprezentantilor ALB, in 2008 finantarile totale acordate de companiile de leasing ar putea urca la 5,5 miliarde de euro, cu un ritm de 30%, ceea ce ar insemna o crestere de aproape sase ori comparativ cu anul 2003, leasingul fiind una dintre industriile cu cel mai rapid ritm de dezvoltare de pe piata locala.
Industria locala a leasingului este con-trolata de companiile captive bancilor, care au acordat anul acesta circa 67% din totalul finantarilor, in timp ce 21% au fost acordate de companii captive (ale unor dealeri auto, de exemplu), iar restul de 12% - de companii independente. Ritmul alert de dezvoltare al pietei leasingului a dus la mai multe achizitii in cursul anului trecut. Americanii de la GE Money, divizie a gigantului american General Electric, au preluat Motoractive Leasing, "la pachet" cu Domenia Credit (credite ipotecare) si Ralfi (credite de consum), intr-o tranzactie de 140 mil. euro.
De asemenea, doua grupuri belgiene au intrat pe piata locala prin achizitii: KBC a cumparat Romstal Leasing, iar Fortis a preluat Global Finance & Leasing. Potrivit unor surse din piata, si francezii de la BNP Paribas intentioneaza sa intre pe piata locala a leasingului, prin intermediul unui greenfield.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO