Bănci și Asigurări

Topul randamentelor fondurilor de pensii dupa primele 5 luni

Topul randamentelor fondurilor de pensii dupa primele 5 luni
03.11.2008, 19:33 18

Cele 14 fonduri de pensii administrate privat (pilonul II) au inregistrat randamente intre -4,92% si 6,42% in primele cinci luni de investire a banilor clientilor, majoritatea fondurilor fiind pe plus.

Zece din fondurile de pensii de pe piata au mers pe plus, in timp ce patru au avut scaderi in aceasta perioada. Cele mai mari randamente au fost inregistrate de ING (6,42%), BT Aegon (4,64%) si BCR Pensii (1,42%), in timp ce scaderi au inregistrat fondurile Omniasig Pensii (-0,53%), BRD Pensii (-3,5%), Bancpost (-3,55%) si Prima Pensie (-4,92%).
Aceste randamente nu sunt inca destul de relevante, deoarece termenul este foarte scurt, dar ofera o imagine initiala asupra pietei. O adevarata comparatie intre rezultatele fondurilor de pensii se va putea face abia dupa primii doi ani de functionare.
Din randamentele fondurilor in primele cinci luni, adica in perioada sfarsitul lunii mai-sfarsitul lunii octombrie, se vede ca acestea au rezistat destul de bine turbulentelor de pe pietele financiare. Acest lucru se datoreaza investitiilor reduse in actiuni listate la Bursa, instrumentele cele mai afectate de criza, si a ponderii mari a plasamentelor in titluri de stat si depozite bancare.
Ultimele date ale Comisiei de Suparveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) arata ca la sfarsitul lunii septembrie fondurile de pensii obligatorii aveau plasate 63,05% din active in titluri de stat si municipale, 16,92% in obligatiuni corporative, 16,52% in depozite bancare, 3,42% in actiuni listate si 0,09% in fonduri mutuale.
Ieri a fost publicata in Monitorul Oficial decizia CSSPP potrivit careia fondurile de pensii pot investi mai mult de 70% din active in titluri de stat, adica peste plafonul prevazut de legislatia in vigoare. Hotararea se refera la instrumente ca certificate de trezorerie, obligatiuni guvernamentale sau orice alte instrumente ale statului in moneda nationala sau in valuta pe termen scurt, mediu si lung, emise de Ministerul Economiei si Finantelor din Romania sau din statele Uniunii Europene. Incepand cu data de 17 decembrie, fondurile de pensii trebuie sa limiteze plasamentele in depozite bancare la maximum 20% din active, fara a depasi acest plafon, asa cum le permite acum Comisia printr-o derogare aprobata la lansarea sistemului.
Fondurile de pensii vor putea investi mai mult de 70% in titluri de stat timp de un an de la intrarea in vigoare a acestei decizii, scopul masurii fiind protejarea investitiilor de efectele crizei financiare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO