Bănci și Asigurări

Tranzactiile pe card cresc, dar cash-ul ramane rege

Tranzactiile pe card cresc, dar cash-ul ramane rege
15.04.2009, 00:00 70

Bancile au majorat portofoliul de carduri de credit in circulatie cu mai putin de 12.000 de unitati in trimestrul al patrulea din 2008, dupa ce in trimestrele precedente cresterile sareau de 200.000 de carduri, potrivit celor mai recente date publicate de BNR.

La sfarsitul anului trecut piata cardurilor de credit ajunsese la aproape 2,72 milioane de unitati, in timp ce numarul cardurilor de debit a urcat la 10,81 milioane de unitati. BNR publica date detaliate privind piata cardurilor doar din martie anul trecut, astfel ca nu se poate face o comparatie cu decembrie 2007.
"S-au vandut mai putine credite pe card in trimestrul al patrulea", spune Gabriela Nistor, director executiv retail in Banca Transilvania. Ea noteaza ca problemele de pe piata creditarii s-au resimtit si pe acest segment. Totodata, normele BNR intrate in vigoare in octombrie, care presupuneau ajustarea gradului de indatorare pentru diferitele categorii de clienti, au avut un impact asupra vanzarilor de carduri de credit. "De obicei la sfarsitul anului bancile isi curata portofoliile de conturile inactive. Si de aici ar putea fi o influenta asupra cresterii", mai spune Nistor.
Piata cardurilor de debit a continuat in schimb sa creasca, portofoliul majorandu-se cu aproape 286.000 de unitati, un ritm ceva mai rapid decat cel din trimestrele precedente.
Bancherii spun ca pe segmentul de retail se resimte o lipsa a cererii de credite din partea clientilor, majoritatea preferand sa amane contractarea unui imprumut, pe fondul incertitudinilor privind evolutia economiei. Daca in anii trecuti clientii mizau pe cresteri puternice ale salariilor si ajungeau uneori chiar sa se supraindatoreze, acum se ridica problema sigurantei locului de munca, in conditiile in care tot mai multe companii anunta disponibilizari.
 
Utilizare mai intensa
Desi ritmul de emitere de carduri de credit a scazut dramatic, utilizarea acestor produse s-a imbunatatit. In trimestrul al patrulea s-au derulat 4,99 milioane de tranzactii cu carduri de credit, fata de 4,2 milioane in trimestrul al treilea. Valoarea tranzactiilor a marcat de asemenea un salt cu 27%, pana la 896 de milioane de lei (circa 230 de milioane de euro).
Si cardurile de debit au fost mai intens utilizate, numarul tranzactiilor urcand la 14,4 milioane, de la 13,6 milioane in trimestrul precedent. Valoarea tranzactiilor derulate a crescut usor, cu 6%, pana la 2,9 miliarde de lei (circa 745 de milioane de euro).
Cardurile sunt utilizate in continuare preponderent pentru retragerea de numerar de la ATM-uri, in timp ce platile la comercianti raman marginale. In trimestrul al patrulea, retragerile de numerar de la ATM au totalizat 21,7 miliarde de lei (5,5 miliarde de euro), in crestere cu 3% fata de trimestrul precedent. In schimb, platile la POS-urile instalate la comercianti au insumat doar 2,89 miliarde de lei (0,74 miliarde de euro). Platile la POS au urcat cu 13% in trimestrul al treilea. Bancherii incearca sa incurajeze utilizarea cardurilor la comercianti, inlocuindu-se astfel tranzactiile cu numerar. In prezent BCR sau OTP Bank deruleaza astfel de campanii, oferind bonusuri pentru utilizarea cardurilor la plata.
 
Doar 20.000 de carduri inregistrate pentru tranzactii online sigure
 
Doar 20.000 de carduri sunt activate in sistemul de securizare pentru tranzactiile derulate online 3D Secure. Acest standard, adoptat atat de Visa, cat si de MasterCard, permite securizarea tranzactiilor derulate online, prin validarea cardului si a detinatorului, in timp ce comerciantilor virtuali li se cere sa se inroleze in sistem. In primul trimestru din 2009 au fost derulate tranzactii online sub standardul 3D Secure in valoare de 18,5 milioane de euro, cu aproape 60% peste nivelul din aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor RomCard. "Suntem constienti ca rezultatele ar fi fost si mai spectaculoase daca s-ar fi facut mai mult pentru promovarea serviciului. Am luat decizia de a demara o campanie nationala - cu sprijinul bancilor, organizatiilor internationale de plata, dar si al integratorilor de servicii de plati- pentru a creste gradul de activare a cardurilor in sistem", spune Adrian Apolzan, presedintele Asociatiei de Plati Electronice din Romania. Bancile preinroleaza cardurile emise in sistemul 3D Secure, insa clientii trebuie sa le activeze. In prezent, numarul cardurilor preinrolate este de circa patru milioane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO