Bănci și Asigurări

Trei SIF-uri au adus 1,5 mil. euro la Banc Post

29.11.2004, 00:00 15

Trei dintre societatile de investitii financiare (SIF) au anuntat ca au subscris in cadrul majorarii de capital a Banc Post, in virtutea dreptului de preemtiune pe care in au ca actionar al bancii. SIF Moldova, SIF Oltenia si SIF Transilvania au platit cate 19,5 miliarde de lei (0,5 milioane de euro) pentru a cumpara pachete de cate 4,7 milioane de actiuni noi ale bancii.
Cele trei SIF-uri ar putea fi urmate si de celelalte doua, SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia. Pachetele de actiuni detinute de SIF-uri la banci s-au numarat printre cele mai profitabile investitii ale acestora o mare parte a veniturilor inregistrate an de an de SIF-uri.
Actiunile noi ale Banc Post au fost oferite actionarilor la un pret de 4.105 lei/actiune de patru ori mai mare decat valoarea nominala. Actiunile Banc Post nu sunt listate pe piata de capital, dar actiunile banci listate sunt evaluate de piata la de 8 pana la 11 ori valoarea nominala.
Actionarii bancii au avut dreptul de a subscrie actiuni noi Banc Post in cadrul unei majorari de capital care includea conversia partiala in actiuni a doua imprumuturi acorde de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC). Cele doua institutii financiare au devenit actionari ai Banc Post cu pachete de cate 7,28% din capitalul bancii.
In urma operatiunii de conversie, capitalul social al Banc Post va fi majorat cu maximum 26 de milioane de dolari din care 16 milioane de dolari reprezinta cota BERD si IFC care, pe langa conversia imprumutului au subscris cate 8 milioane de dolari. Restul de 10 milioane de dolari a revenit celorlalti actionari proportional cu participatiile detinute.
Cele cinci SIF-uri, care detineau inainte de majorare cate 6% din capitalul bancii, nu vor putea evita, chiar prin exercitarea dreptului de preemtiune, diluarea participatiilor la Banc Post.
Banc Post a primit in 1998 doua imprumuturi de la BERD si IFC a caror rambursare era destul de costisitoare fiind preferata convertirea in actiuni.In urma acestei tranzactii, cele doua institutii isi extind pozitiile in sistemul bancar romanesc. In special BERD are cele mai fidele imagini ale pietei bancare romanesti prin participatiile si reprezentantii sai in consiliile de administratie. Incepand cu pachetul de 12,5% din BCR, BERD mai detine actiuni la Banca Transilvania, Banca Tiriac, Miro Bank, indirect la Reiffeisen Bank, iar acum si la Banc Post. Implicarea BERD la asemenea proportii poate da un gir important sistemului bancar in ochii investitorilor straini. In acelasi timp, BERD a finantat cu linii de credit mai multe dintre bancile concurente celora la care este actionar.
Pachetul majoritar de actiuni al banc Post este detinut de banca elena Eurobank. Strategia Eurobank pentru Banc Post prevede investitii de 30 milioane de euro in urmatorii trei ani, reasezarea retelei de sucursale in functie de eficienta, pregatirea personalului pentru o mai mare apropiere de client, improspatarea imaginii si o infrastructura IT moderna, cu obiexctivul de a aduce Banc Post in pozitia a treia pe piata intr-un orizont de timp de pana la cinci ani. Banca ocupa in prezent locul al cincicea in sistemul bancar romanesc dupa valoarea activelor.
Ceilalti actionari sunt GE Capital - 8,75% din actiuni, pachet pentru care EFG are drept de preemtiune in cazul vanzarii, si salariatii si pensionarii bancii, cu 2,66% din actiuni.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO