Bănci și Asigurări

Treichl, CEO Erste: Niciuna din profetiile nefaste privind Romania nu se adevereste

Treichl, CEO Erste: Niciuna din profetiile nefaste privind Romania nu se adevereste

Andreas Treichl, CEO al Erste Group si presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR

27.04.2009, 00:00 36

Primele doua luni ale anului au confirmat ca nu se va adeveri niciunul dintre scenariile privind Romania care porneau de la premisa ca investitiile straine directe se vor prabusi, iar transferurile de bani de la muncitorii din strainatate se vor opri, afirma Andreas Treichl, CEO al Erste Group - actionarul majoritar al BCR.

"Golul financiar pe care tara trebuie sa il umple este mai mic decat ar crede multi. Romaniei ii va fi pusa la dispozitie o suma foarte mare prin imprumutul de la FMI. 10 miliarde de euro vor ajunge direct in economie, iar in urmatorii ani, alte 30 miliarde euro vor putea fi accesate de Romania din fonduri UE. Aceste sume s-ar traduce prin aproximativ 8 miliarde de euro anual, pana in 2013 - in cazul in care toate sumele ar fi absorbite. Evident, aici exista si un risc de executie", a comentat Treichl cu ocazia primirii titlului de CEO al anului in Austria.
In primele doua luni ale anului, in Romania au intrat investitii straine directe de 1,37 mld. euro, cea mai mare parte majorari de capital si credite intra-grup, plus 1,48 mld. euro din transferuri curente.
 
Nici laureatii premiului Nobel sa nu se pronunte daca nu sunt avizati
Treichl continua sa conteste evaluarile catastrofice privind Europa Centrala si de Est, inclusiv Austria - din cauza expunerii mari pe regiune, afirmand ca multe analize au autori neavizati, chiar daca sunt laureati ai premiului Nobel pentru economie precum Paul Krugman, care a scris recent ca Austria risca sa se prabuseasca din cauza bancilor.
In replica, Treichl ii invita pe analisti sa se uite si la creditele neperformante potentiale din California sau Germania.
"In general nici macar laureatii premiului Nobel nu ar trebui sa ia atitudine in chestiunile in care nu sunt avizati. Nimeni nu poate prezice volumul creditelor neperformante din Europa Centrala si de Est din urmatorii ani, ceea ce este valabil si pentru creditele neperformante din California si Germania. A te plange de situatia din Europa Centrala si de Est este in voga, insa e o tendinta care va trece. Sesizez o retinere relativ mare din partea investitorilor in ceea ce priveste Europa de Est - tocmai din pricina numeroaselor comentarii, iar Austria, din cauza creantelor mari ale economiei, este deseori nominalizata in acest context. Cred ca una din indatoririle noastre importante este informarea opiniei publice."
Seful Erste estimeaza ca piata creditului in Europa Centrala si de Est va creste anul acesta cu 10%, grupul sau operand in opt tari inclusiv Austria.
El considera ca la un moment dat oamenii isi vor da seama ca state precum Cehia, Slovacia sau Austria vor "supravietui" in ciuda profetiilor nefaste ale laureatilor premiului Nobel si atunci va fi clar ca si Erste isi poate recupera costurile cu capitalul, revenind si pretul actiunilor la bursa.
In acelasi timp, bancherul austriac apreciaza ca bancile americane care au raportat profituri pe trimestrul I nu au facut decat sa profite de relaxarea reglementarilor contabile. "In principiu, schimbarea regulilor contabile in contextul unei crize financiare mi se pare o masura extrem de neinspirata. Problemele nu pot fi rezolvate pe hartie, iar investitorii vor deveni si mai nesiguri din cauza acestei masuri."
Conform noilor norme contabile, bancile din SUA nu mai sunt obligate la reevaluari succesive ale activelor la pretul pietei, diminuandu-si pierderile.
 
Nu aduc contraargumente populismului din carciuma
Cat priveste criticile privind graba Erste Group de a solicita ajutorul guvernului austriac inca din octombrie anul trecut, Treichl afirma ca nu intentioneaza sa raspunda comentariilor populiste.
"Sarcina mea este de a conduce compania in aceasta criza si nu de a aduce contraargumente populismului din carciuma de la coltul strazii. Transparenta este importanta si deciziile clare sunt la fel de importante - atat pentru angajati, cat si pentru clienti si investitori. Acestea sunt lucrurile pe care le reprezint."
Pana pe 29 aprilie, Erste deruleaza o oferta de capital participativ in cadrul careia investitorii privati pot subscrie alaturi de guvernul austriac titluri purtatoare de dobanda in valoare totala de pana la 2,7 mld. euro. Compania de asigurari Vienna Insurance, catre care Erste si-a vandut anul trecut afacerile din domeniu, a anuntat deja o subscriere de 250 mil. euro, intre cele doua grupuri existand un parteneriat strans.
In acest context, Treichl crede ca atragerea unei sume mai mari de 400 mil. euro de la investitori privati constituie "o previziune cat se poate de realista", tinand cont si de faptul ca dobanda de 8% pe an oferita este atractiva in actualele conditii de piata din zona euro.
El nu se asteapta insa ca si grupul spaniol La Caixa, intrat in toamna trecuta in actionariatul Erste cu aproape 5% prin fundatia sa Criteria, sa subscrie titluri asa cum a facut Vienna Insurance.
"Nu cred ca va subscrie la capitalul participativ. Criteria este mai degraba interesata de acumularea de actiuni. Contactul cu Criteria exista de mai multi ani. A vrut diversitate, astfel incat a decis ca, pe langa detinerile minoritare din Asia si America Latina, sa investeasca si in Europa Centrala si de Est, pentru a valorifica potentialul de piata de acolo."
Care ar fi o lectie importanta a actualei crize? "Daca este sa invatam ceva, lectia ar fi ca piata si investitorii trebuie sa isi ajusteze asteptarile la rentabilitatea capitalului angajat al institutiilor, de la 30% si mai mult la 17-18% in cazul bancilor. Aceasta ar putea insemna aplicarea pe piata financiara a unor conditii mult mai stricte cu privire la capitalul propriu minim. Criza actuala va marca urmatorii 50 de ani."
 
 
UBS: rezultatele Erste pe trim. I vor fi incurajatoare, adica nu dezastruoase
 
"Avem toata increderea in a recomanda cumpararea de actiuni Erste Bank pe un orizont de douasprezece luni, desi nu putem exclude episoade in care unii investitori isi vor retrage profiturile pe termen scurt de pe piata", afirma analistii bancii elvetiene UBS in cel mai recent raport de evaluare a actiunilor grupului austriac - actionarul majoritar al BCR.
In acelasi timp, apreciaza ca "scenariile extrem-negative nu par sa se materializeze in multe tari din regiune" si ar fi justificata o anumita reevaluare pentru intreg sectorul bancar expus pe Europa Centrala si de Est, deja fiind sesizabila o revenire partiala a apetitului investitorilor pentru active mai riscante din regiune. Ca atare, tinta de pret a fost majorata de la 15 la 18 euro pe actiune. Pe bursa de la Viena, pretul actiunii Erste se situa joi la pranz la 15,56 de euro, in urcare cu peste 3% fata de ziua precedenta. De la sfarsitul lunii martie, cotatiile s-au inscris pe un trend ascendent vizibil, crescand de la 8 euro pana la un varf de 17 euro/actiune. Astfel, capitalizarea bursiera a revenit la 4,8 mld. euro, insa sub nivelul de 5,13 mld. euro la sfarsitul lui 2008.
UBS, care avea pana anul acesta una dintre cele mai severe evaluari in privinta Erste Group si a Romaniei, considera ca grupul austriac va avea succes in actuala operatiune de plasare de titluri in valoare de pana la 2,7 mld. euro.
Vineri, 30 mai, Erste si BCR vor publica cifrele pe primul trimestru, fiind de vazut care va fi impactul cresterii costurilor cu provizioanele.
Analistii UBS estimeaza ca rezultatele financiare ale Erste vor fi incurajatoare - "a se citi 'nu chiar dezastruoase'".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO