Bănci și Asigurări

Treichl, Erste: Neperformantele au crescut dramatic la BCR, dar vor ramane la nivelul actual

Treichl, Erste: Neperformantele au crescut dramatic la BCR, dar vor ramane la nivelul actual

Andreas Treichl, CEO al Erste Group: Creditele neperformante au crescut dramatic in ultimele 12 luni. Au atins un nivel foarte ridicat, dar nu ne asteptam sa mai urce in urmatoarele trimestre.

24.09.2009, 00:00 16

Creditele neperformante din bilanturile Ceska Sporitelna si BCR- cele mai mari filiale ale Erste Group, au crescut dramatic inultimele douasprezece luni si au ajuns la un nivel foarte ridicat,a spus Andreas Treichl, CEO al grupului financiar austriac Erste,citat de Bloomberg.

El afirma insa ca nu se asteapta ca volumul creditelor cuprobleme sa mai creasca, urmand ca nivelul inregistrat in ultimeledoua trimestre sa se mentina probabil pe parcursul catorvatrimestre, cu posibilitatea ca la jumatatea lui 2010 sa apara oimbunatatire.

Surse bancare afirma ca la jumatatea anului ponderea creditelorBCR clasificate drept indoielnic si pierdere urcase la peste 13%din portofoliu dupa standardele romanesti de contabilitate, inconditiile in care media pietei s-a situat la 11,76% din totalulcreditelor din sistem.

De altfel, si dupa datele Erste, BCR a inregistrat in primulsemestru al acestui an cea mai rapida deteriorare a calitatiiportofoliului de retail dintre toate filialele grupului austriac,ajungand la o pondere a creditelor neperformante de 6,7%.

Exceptia a fost Ucraina, cu 10%, in conditiile in care criza alovit acolo mult mai puternic, astfel ca austriecii au inregistratpe acea piata si o pierdere de 24,3 mil. euro. Pondereaneperformantelor pe retail a fost cu jumatate de punct mai maredecat media de 6,2% raportata la nivelul intregii banci, inclusivdin cauza ca trimestrul II a adus o crestere a numarului dedefaulturi ale IMM-urilor.

Pe de alta parte, gradul de acoperire cu provizioane acreditelor de retail neperformante aproape s-a injumatatit, de la106% in decembrie 2008 la 57,8% in iunie 2009, in conditiile incare stocul de provizioane a ramas relativ constant, la 536milioane de euro.

Chiar si in acest context, Treichl sustine ca Erste nu consideraafacerile din regiune drept "periferice" si nici nu intentioneazasa se retraga de pe aceste piete.

"Aceste operatiuni sunt foarte importante pentru noi, nu suntceva periferic." De asemenea, nu are in vedere inchidere desucursale, continuand chiar extinderea retelelor teritoriale inSlovacia si Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO