Bănci și Asigurări

Treichl intra pe chat cu investitorii sa le explice valoarea Erste

Treichl intra pe chat cu investitorii sa le explice valoarea Erste

Click pentru imaginea marita

15.04.2008, 20:04 17

In prima parte a zilei a fost cat pe ce ca pretul sa coboare din nou sub pragul de 40 de euro pe actiune, oprindu-se la un minim de 40,06 euro. Au inregistrat apoi o revenire pana la 40,70 euro, pentru a aluneca inca o data spre 40,30 euro, pe un rulaj de peste 37 milioane de euro.
Dupa-amiaza, pierderea fata de vineri era de 0,64%, respectiv de 9,2% fata de maximul de 44,25 euro atins la inceputul lunii, pe fondul optimismului adus de perspectiva miliardului de euro castigat din vanzarea afacerilor cu asigurari.
Compania de asigurari care opereaza in Austria si a fost vanduta catre Vienna Insurance a raportat pe primul trimestru o crestere a veniturilor din prime de 70% fata de aceeasi perioada din 2007, pana la 310 mil. euro, asigurarile de viata cu componenta de investitii inregistrand o dublare a primelor, pana la 55 mil. euro. In ciuda acestei evolutii, Erste a hotarat sa renunte la asigurari si sa se concentreze pe banking. Pe bursa de la Bucuresti, Erste a pierdut ieri inca 3,34%, pretul unei actiuni coborand la 144,8 lei.
Atitudinea investitorilor ramane marcata de comentariile Deutsche Bank privind slabiciunile grupului austriac.
Pe langa evaluarile negative privind solvabilitatea, chiar si dupa vanzarea asigurarilor, analistii bancii germane iau in calcul riscul ca Erste sa inregistreze pierderi suplimentare de pe urma unor plasamente afectate de criza subprime din SUA, astfel putand fi scoase din bilant active estimate la 3,3 miliarde de euro.
De asemenea, DB noteaza cresterea primei de risc pentru Romania, in conditiile in care aceasta piata aduce 15% din valoarea estimata a grupului austriac.
Pe de alta parte, considera ca soliditatea sistemului bancar romanesc, precum si ipoteza unei imbunatatiri a conditiilor economice din Ungaria ar putea ajuta Erste Bank sa-si atinga tintele de crestere si astfel sa infirme evaluarile DB.
Analistii grupului german sunt de acord ca situatia Erste s-a imbunatatit din punctul de vedere al capitalului prin tranzactia cu Vienna Insurance, care ii mareste capitalul de baza cu circa un miliard de euro. "Chiar daca situatia s-a imbunatatit, rata capitalului de baza a grupului Erste ramane scazuta tinand cont de regiunea in care opereaza", se spune in raportul DB.
Comentariile pesimiste privind evolutia Erste iau in calcul inclusiv o incetinire dramatica a economiei din Romania in acest an, pana la 4,2%, urmata in 2009 de o revenire modesta pana la 4,6%. De cealalta parte, analistii BCR vad posibila o crestere economica si de 7% anul acesta, in conditiile unei recolte agricole normale. Cat priveste situatia sistemului bancar, DB remarca majorarea ponderii creditelor clasificate drept indoielnice sau pierdere de la 2,92% in ianuarie 2007 la 3,99% in ianuarie 2008.
Cat despre Ungaria, Deutsche titreaza "vesti proaste pe toate fronturile". Totusi, inflatia a incetinit in martie.
Surse bancare afirma ca in mediile financiare de la Viena revin discutiile privind posibile solutii care sa duca la o fuziune intre Erste Bank si Raiffeisen, dupa ce anul trecut ambele banci au respins o asemenea idee. Insa astfel ar putea aparea un "campion austriac" in industria bancara, in conditiile in care Bank Austria face parte din grupul UniCredit.
"O problema cu care se confrunta Erste este cum sa-si convinga investitorii ca are resurse pentru a-si sustine cresterea in continuare, ca poate face noi pasi strategici care sa-i mareasca valoarea", comenteaza sursele citate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO