Bănci și Asigurări

Trezoreria caută să împrumute 4,6 miliarde de lei în noiembrie

Autor: Liviu Chiru

31.10.2010, 23:44 16

Trezoreria şi-a planificat să îm­prumute în noiembrie 4,6miliarde de lei de la bănci prin vânzarea de titluri de stat, sumafiind similară cu cele anunţate în septembrie sau octombrie.
Luna aceasta sunt planificate patru emi­siuni de certi­fi­cate detrezo­rerie pe şase luni şi un an în valoare de un miliard de leifiecare şi două de obli­ga­ţiuni tip benchmark, pe trei ani şicinci ani, în va­loare de 300 de mi­lioane de lei.

În octombrie, statul a împrumutat 3,7 miliarde de lei, în creşterefaţă de lunile precedente, deşi a menţinut plafonul de 7% pe anpen­tru randa­mentele plătite. Interesul mai mare din parteainvestitorilor a apărut pe fondul dobânzilor foarte scă­zute de pepiaţa monetară, dar şi al îmbu­nătăţirii ape­titului pentruactivele con­si­derate mai riscante pe plan inter­na­ţional.Astfel, Trezoreria a reuşit să vândă luna trecută chiar şiobligaţiuni pe cinci sau şapte ani, după mai multe emisiuni carefuseseră anulate.
Analiştii au remarcat avertizarea guvernatorului Mugur Isărescu desăp­tămâna trecută legată de încheierea pe­rioadei de finanţareief­tină pentru Finanţe.
"Nu suntem siguri că aceasta înseamnă că ran­damentele pentruti­tlurile de stat vor creşte, deşi ar putea fi cazul", spuneNicolaie Alexan­dru-Chideşciuc, econo­mistul-şef al ING Bank.
Dobânzile rămân pentru moment la niveluri scăzute pe piaţainter­bancară, coborând sub 3% pentru sca­den­ţele scurte şirămânând sub 5% pentru maturitatea de trei luni.
Prima licitaţie din lună este pro­gramată chiar astăzi, pentruvânzarea de certificate de trezorerie cu matu­ritatea de şase luni,în valoare de un miliard de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO