Bănci și Asigurări

Tulin, BCR Locuinte: Am vandut peste plan in primele cinci luni

21.12.2008, 15:57 19

Piata de economisire-creditare, impartita in Romania intre doi jucatori, BCR Locuinte si Raiffeisen Locuinte, va incheia anul 2008 cu peste 200.000 de contracte, dintre care 53.000 au fost incheiate de BCR din iulie de cand a intrat pe piata.

BCR Locuinte miza inca din vara sa castige 50.000 de clienti anul acesta. "Tinta a fost deja depasita. In acest moment avem in portofoliu in jur de 53.000 de clienti. Anul viitor vom continua cresterea", a spus presedintele Petre Tulin fara a preciza numarul tinta de clienti in 2009.
Valoarea medie a unui contract de economisire-creditare incheiat la BCR Locuinte a crescut pana la 21.000 de lei, fata de 15.000 de lei in urma cu cateva luni. "Pentru anul viitor estimam o valoare medie a contractelor de 23.200 de lei", a mentionat Tulin.
Sub 1% din populatia Romaniei a incheiat un contract de economisire-creditare, fata de alte tari, precum Austria sau Germania, unde gradul de penetrare este de 50-60%.
"Ma astept sa intre noi jucatori pe aceasta piata, dat fiind potentialul foarte ridicat. Ar fi vorba de banci profilate spre activitatea de retail, spre produsele de economisire, care au o retea teritoriala extinsa si care au expertiza acestui concept", a spus Tulin.
Avantajul produselor de economisire-creditare in aceasta perioada este decelerarea puternica a creditarii. Obtinerea cu usurinta a unui credit de consum in anii trecuti a eclipsat economisirea.
Anul viitor este de asteptat ca populatia sa fie mult mai receptiva la acest produs, care presupune luarea unui credit echivalent cu valoarea sumei economisite, sau chiar mai mare, la dobanzi reduse, de 5-6%. Castigul bancilor locative vine din diferentialul de dobanda.
"2009 va fi anul economisirii. Dobanzile sunt cu mult peste nivelul de inflatie prognozat, de 5%. Este un moment unic in evolutia pietei bancare din Romania. Practic, nivelul dobanzilor este de aproape trei ori mai mare decat inflatia", apreciaza Tulin.
Vor putea cele doua banci locative sa concureze cu randamentul real al dobanzilor oferite de banci?
"Cu certitudine vom putea concura cu dobanzile oferite la depozitele la termen. Luand in considerare si majorarea primei de stat de la 15% la 25% din suma economisita, randamentul mediu anual va fi de 12%", a spus Tulin.
Clientii produselor de economisire-creditare pot obtine un randament anual chiar si de peste 20%, in cazul unui "contract optimizat", a precizat presedintele BCR Locuinte. Un contract optimizat presupune si incheierea lui spre sfarsitul anului. Clientul beneficiaza in acest caz de prima de la stat chiar daca el nu a economisit tot anul.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO