Bănci și Asigurări

Un singur asigurator aduce jumatate din afacerile si profitul VIG

Un singur asigurator aduce jumatate din afacerile si profitul VIG
31.03.2010, 23:10 27

Grupul austriac Vienna Insurance (VIG), liderul pietei locale deasigurari, cu patru companii in portofoliu, a inregistrat anultrecut un profit brut de 24,2 mil. euro, in scadere cu 58% fata derezultatul din 2008, potrivit raportului anual publicat ieri degrup.
Jumatate din profitul austriecilor este adus de Omniasig, care acastigat 12,5 mil. euro brut in 2009. Vienna Insurance mai detineasiguratorii Asirom, BCR Asigurari si BCR Viata, care se numaraprintre cei mai mari jucatori din piata asigurarilor.
"Scaderea profitului a fost cauzata de efectul vanzarii companieide asigurari Unita, care a fost inclus in profitul inainte deimpozitare din anul anterior", se precizeaza in raportul VIG.
In 2008 austriecii au vandut compania Unita (actuala UniqaAsigurari) catre grupul austriac Uniqa, dupa ce au semnat un acordde preluare a fimelor BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata de lagrupul austriac Erste. Rezultatul a fost inregistrat in profitullocal deoarece Omniasig detinea o parte din actiunile Unita.
In prezent VIG controleaza aproape 30% din piata de asigurari, cusubscrieri de 606,7 mil. euro, in scadere usoara fata de anul 2008,cand subscrierile s-au ridicat la 608,2 mil. euro. Grupul nu apublicat rezultatele separat pentru fiecare companie, ci doartotalul.
Scade pe generale, dar creste
pe viata
Afacerile VIG au scazut anul trecut pe segmentul asigurarilorgenerale, dar au crescut primele subscrise din asigurari de viata.Astfel, din polite de asigurari generale subscrierile au fost de519,4 mil. euro, cu 9% sub nivelul din anul anterior. Pe de altaparte, primele din asigurari de viata au urcat cu 2,2 ori, pana la87,2 mil. euro, in principal datorita contributiei BCR Asigurari deViata. Potrivit raportului VIG, BCR Viata a inregistrat anul trecuto majorare a subscrierilor cu 60%, in conditiile in care intreagapiata de asigurari de viata a scazut cu 13%. Aceasta inseamna caprimele brute subscrise de companie au urcat la 256 mil. lei (61mil. euro), datorita lansarii unui produs de tip index-linked curandament garantat, pentru clientii cu venituri ridicate.
La sfarsitul anului trecut austriecii au vandut compania de micidimensiuni Omniasig Life catre grupul francez AXA, unul dintre ceimai mari asiguratori la nivel mondial. Valoarea tranzactiei nu afost facuta publica, aceasta fiind de sub 10 mil. euro, potrivitunor estimari neoficiale.
"Am vandut o companie de asigurari de viata de mici dimensiunideoarece puteam acoperi mai bine piata cu brandurile mari. In acestfel, am ajuns deja la economii de 60 de milioane de euro in 2009.Tranzactia va fi finalizata in prima jumatate a anului 2010, dupaprimirea aprobarilor de la autoritati", se spune in raportulVIG.
Dupa vanzarea Omniasig Life, austriecii au in plan sa seconcentreze pe dezvoltarea activitatii de asigurari de viata dinAsirom si BCR Viata.

Romania aduce 8% din afacerile grupului
Dintre companiile VIG, doar Omniasig si-a publicat rezultatelepentru 2009. Subscrierile companiei, de 264 mil. euro, reprezinta44% din totalul celor inregistrate de grup pe piata locala.
Afacerile din Romania aduc aproximativ 7,6% din primele brutesubscrise totale ale grupului. VIG are pe plan local peste 5.000 deangajati si 650 de unitati teritoriale. Intreg grupul, cuactivitati in Europa Centrala si de Est, a raportat pentru 2009subscrieri de 8,02 mld. euro, in crestere cu 1,5%, si un profitbrut de 411,3 mil. euro, in scadere cu 24%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO