Bănci și Asigurări

Unde este cash-ul: asiguratorii stau pe 2,4 miliarde de euro

Unde este cash-ul: asiguratorii stau pe 2,4 miliarde de euro
24.03.2009, 00:00 33

Intr-o piata in care toate companiile se confrunta cu o lipsa puternica de lichiditati, iar banii devin din ce in ce mai scumpi, asiguratorii par sa fie cel mai bine pozitionati: la sfarsitul anului trecut valoarea rezervelor totale ale acestora era de peste 2,4 miliarde de euro, banii fiind pastrati in principal la banci, sub forma de lichiditati si in titluri de stat.

Prin natura activitatii lor, companiile de asigurari trebuie sa constituie rezerve la momentul vanzarii unei polite, pentru a putea respecta obligatiile viitoare fata de clienti, lucru care reprezinta un avantaj intr-o perioada de criza, in conditiile in care jucatorii din alte domenii de activitate au serioase probleme de cash-flow si multi dintre ei nu fac fata obligatiilor fata de partenerii de afaceri. Putine sectoare ale economiei au in acest moment un asemenea nivel al lichiditatilor.
"Teoretic, cine are rezerve constituite corect sta bine in criza, dar nu poti schimba destinatia acestor rezerve. Rezervele de dauna vor fi folosite numai pentru plata despagubirilor, in niciun caz pentru activitatea curenta", spune Radu Mustatea, directorul general al Astra Asigurari, a patra companie de pe piata, cu afaceri de circa 178 mil. euro anul trecut.
Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), la sfarsitul anului trecut asiguratorii aveau rezerve tehnice brute totale de peste 6,27 de miliarde de lei (circa 1,57 de miliarde de euro) pentru activitatea de asigurari generale, cu 37% peste nivelul din 2007. Pentru activitatea de asigurari de viata, valoarea acestor rezerve era de circa 3,35 de miliarde de lei (843 de milioane de euro), in crestere cu 16% fata de 2007.
"Avantajul companiilor de asigurari este ca pot dispune de acesti bani in orice moment pentru a plati despagubiri, dar rezervele nu sunt banii companiilor, noi doar ii administram, sunt banii asiguratilor. Nu am voie sa platesc salarii din acesti bani, de exemplu", afirma Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life, al doilea jucator din piata asigurarilor de viata, cu afaceri de 78 de milioane de euro in 2008. La nivel mondial, grupul american AIG se confrunta cu probleme importante, fiind salvat de statul american de la prabusire cu fonduri totale de peste 170 de miliarde de dolari.
Cea mai mare parte a rezervelor asiguratorilor este reprezentata de active care pot fi usor transformate in lichiditati, cum ar fi depozitele bancare sau titlurile de stat. Asiguratorii se numara astfel printre principalii furnizori de lichiditati pentru banci si stat, la fel ca fondurile de pensii private.
"Rezervele asiguratorilor sunt unii dintre principalii furnizori pentru creditarea economiei. Mai ales in asigurari de viata, vorbim de rezerve pe termen lung, care in contextul actual sunt tot mai importante atat pentru institutiile private, cat si pentru stat", sustine Alexandrescu.
Problema pietei de asigurari locale este insa faptul ca multe companii constituie rezerve mai mici decat este necesar, astfel incat daunele pentru polite incheiate in trecut sunt acoperite de banii incasati din politele vandute in prezent. Potrivit unor estimari din piata, de exemplu, rezervele pentru asigurari de raspundere civila auto (RCA), una dintre cele mai importante linii de business pentru asiguratori, sunt cu 30% mai mici decat valoarea de care ar avea nevoie companiile.
"Rezervele reprezinta obligatii ale asiguratorilor fata de clienti, determinate pe baza unor criterii actuariale si statistice din experienta anilor anteriori. Teoretic, s-ar putea ca aceste rezerve sa nu fie suficiente pentru a acoperi obligatiile de plata, chiar daca ele sunt constituite pe baze statistice. Chiar daca asiguratorii au o pozitie puternica pentru ca au aceste rezerve, multe companii inregistreaza pierderi, deoarece nu au rezerve suficiente", explica Marius Onofrei, directorul de comunicare al Allianz-Tiriac, cea mai mare companie de pe piata, cu prime brute subscrise de 376 de milioane de euro anul trecut si un profit operational de 13 milioane de euro.
In 2007 companiile de asigurari au inregistrat o pierdere neta de 77 mil. euro, iar anul acesta valoarea ar putea trece de 100 mil. euro, potrivit unor estimari ale pietei, din cauza daunelor in crestere pe segmentul asigurarilor auto.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO