Bănci și Asigurări

UniCredit a reusit sa compenseze scaderea de active de la HVB si Banca Tiriac

15.05.2006, 00:00 16

HVB Bank, Banca Tiriac si UniCredit Romania, cele trei banci care vor forma un grup pana la inceputul anului viitor, detineau la sfarsitul primului trimestru active totale de 3,08 mld. euro.

Bank Austria-Creditanstalt (BA-CA), principalul actionar al bancii care va rezulta din fuziunea HVB Bank cu Banca Tiriac, a constatat o scadere usoara a activelor detinute de filialele sale de pe piata romaneasca, pana la 2,449 miliarde de euro, cu 5% mai putin decat la sfarsitul lui 2005.

Profitul operational obtinut de cele doua banci a fost de 14,8 milioane de euro. In urma cu un an, HVB Bank reusea sa faca de una singura un profit de 11,5 milioane de euro. Exprimat in lei, profitul cumulat de cele doua banci este de 53 de milioane de lei, cu 23% mai mult decat cel realizat de HVB in trimestrul intai 2005.

UniCredit Romania a reusit sa-si majoreze activele cu 52% fata de martie anul trecut, pana la 632 de milioane de euro. Comparativ cu sfarsitul anului trecut, cresterea activelor este de aproape 15%.

Trimestrul intai a adus un profit de 2,7 milioane de euro pentru UniCredit, cu 127% mai mare decat cel realizat in primele trei luni ale anului trecut. Banca a inregistrat venituri nete de 11,4 milioane de euro la sfarsitul lui martie, cu 61% mai mult decat in urma cu un an.

"In continuare ne vom concentra pe dezvoltarea bancii si pe consolidarea portofoliului de clienti prin alinierea serviciilor oferite in fiecare sucursala la standardele de calitate din cadrul Grupului UniCredit. Obiectivele acestui an sunt cresterea in ritm accelerat a activelor nete si a veniturilor totale", spune Rasvan Radu, presedinte executiv al UniCredit Romania.

Cele trei banci reusesc astfel sa cumuleze active doar usor mai mari decat ale Raiffeisen, actualul ocupant al locului trei in sistemul bancar local. Potrivit datelor publicate de actionarul majoritar al Raiffeisen Bank - grupul Raiffeisen International - activele bancii au scazut usor in primele trei luni ale anului, pana la 3,02 mld. euro. Austriecii de la Raiffeisen nu au publicat date privind profitul (rezultatele detaliate sunt publicate doar semestrial), astfel ca o comparatie din acest punct de vedere nu este posibila.

Lupta pentru pozitia a treia in top in 2007 se anunta stransa si ramane de vazut daca Raiffeisen va reusi sa utilizeze in favoarea sa timpul in care fuziunea celor trei banci le va face mai dificila expansiunea afacerilor.

HVB Bank si Banca Tiriac au cumulat un profit net inainte de taxare de 14,2 milioane de euro, fata de 11,9 milioane, cat facea HVB in primul trimestru al lui 2005.

Indicatorul de eficienta Cost/Venituri s-a inrautatit semnificativ in aceste conditii, urcand pana la 43,7%. In urma cu un an, HVB cheltuia doar 26 de centi pentru a obtine un euro. Cu toate acestea, raportul cost/venituri obtinut de cele doua entitati ramane mai mic decat cel inregistrat de majoritatea filialelor BA-CA din Europa Centrala si de Est. De altfel, presedintele HVB Bank, Dan Pascariu, anunta inca de anul trecut ca astfel de performante vor ramane istorie, odata cu orientarea spre o banca cu servicii generale.

HVB si Banca Tiriac au obtinut in trimestrul intai venituri nete din dobanzi de 23 de milioane de euro.

Scaderea activelor celor doua banci a fost determinata de restrangerea investitiilor si de minusul inregistrat pe categoria "alte active".

In primele trei luni, creditele acordate clientelei nebancare au inregistrat o crestere usoara, cu 5%, pana la 1,44 miliarde de euro. Cea mai mare expansiune au marcat-o insa plasamentele catre alte banci, care au crescut cu 262%, pana la 329 de milioane de euro.

Pe partea de pasive, scaderea s-a reflectat in special in soldul depozitelor atrase de la clientii nebancari. La sfarsitul lui martie, aceste depozite totalizau 1,1 miliarde de euro, cu 13% mai putin decat in decembrie anul trecut.

In aceste conditii, raportul credite acordate/depozite atrase in relatiile cu clientii a urcat la 131%, fata de 108% la sfarsitul anului trecut. Judecand insa dupa soldurile totale, cele doua banci sunt supralichide, creditele reprezentand numai 84% din depozitele atrase.

HVB Bank si Banca Tiriac reunesc o retea de 80 de unitati si au aproape 1.600 de angajati cu norma intreaga.

UniCredit a plasat la clienti credite de 332 de milioane de euro, soldul la sfarsitul lui martie fiind cu 58% mai mare decat cel inregistrat in urma cu un an. Comparativ cu decembrie trecut, volumul total al imprumuturilor marcheaza o crestere cu 8%. Banca opereaza o retea de 50 de unitati, dintre care 14 sunt concentrate in Bucuresti. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO