Bănci și Asigurări

UniCredit: Creşterea din T2 2016 se bazează pe factori de tranziţie. Ne putem aştepta la o încetinire a creşterii anul viitor

UniCredit: Creşterea din T2 2016 se bazează pe factori...

Autor: Departamentul Economic

06.09.2016, 13:55 103

Unul dintre principalii factori de creştere a fost agricultura, care a înregistratu n plus de 17,9% faţă de anul trecut. Aceasta este o creştere considerabilă, care confirmă presupunerile că producţia agricolă va fi robustă în 2016.

Vânzările de retail au continuat să arate o dinamică accelerată, crescând cu 12,1% de la an la an. ”Noi rămânem încrezători în perspectivele de creştere ale sectorului anul acesta, în condiţiile în care toţi factorii de creştere rămân inteacţi”. UniCredit a identificat creştera salariilor cu un ritm anual de 12%, inflaţia în teritoriu negativ în 2016, încrederea consuamtorilor este în jurul indicilor întâlniţi înaintea crizei din 2008, ratele dobânzii sunt la minime istorice.

UniCredit remarcă totuşi că majoritatea factorilor de creştere sunt de natură tranzitorie şi că va urma o încetinire a creşterii în sectorul de retail în 2017.

Sectorul IT de asemenea a avut o creştere puternică în datele PIB. "Credem că încă este un potenţial major în acest sector. Forţa de muncă bine pregătită, vorbitoare de engleză, s-a dovedit a fi extrem de atractivă pentru investitori", se spune în studiu.

Una dintre provocările identificate în sectorul IT este că cererea de forţă de muncă depăşeşte oferta.

Printre provocările pe care le întâmpină România se numără şi producţia industrială slabă, cu o creştere de doar 2,6% de la an la an, precum şi exporturile, cu o creştere de 3,5%. Având în vedere revenirea economică fragilă din zona euro şi creşterea riscurilor geopolitice, România duce lipsă de factori care să îi asigure o accelerare a activităţii de producţie în 2017.

Economiştii de la UniCredit se aşteaptă la o încetinire a creşterii economice în 2017.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO