Bănci și Asigurări

UniCredit Leasing: Dobanzile vor trece de 10-11% la euro

UniCredit Leasing: Dobanzile vor trece de 10-11% la euro

Dan Constantinescu: Cresterea dobanzilor si a cursului valutar vor pune mult mai multa presiune pe bugetul clientilor si atunci trebuie sa intarim mecanismul de colectare a ratelor restante

07.10.2008, 18:12 37

Dobanzile la finantarile in leasing vor creste mai repede decat s-au asteptat jucatorii din piata, urmand sa depaseasca 10-11% la sfarsitul anului, din cauza scumpirii surselor de refinantare, afirma Dan Constantinescu, managing director la UniCredit Leasing.

Aceasta dobanda se refera la euro, moneda in care acorda finantari majoritatea companiilor de leasing.
"Costurile de finantare cresc de la inceputul anului si cu siguranta acest lucru se va reflecta in dobanzile tuturor institutiilor financiare. Initial, noi am prognozat o dobanda de 9,5% pentru finalul anului, dar ne-am revizuit estimarile si probabil ca dobanzile vor trece de 10-11%", spune Constantinescu, numit recent in functia de managing director.
In varsta de 36 de ani, el a mai ocupat pozitiile de director de vanzari al companiei de leasing si de director general al brokerului de asigurari UniCredit.
"Cresterea dobanzilor si a cursului valutar vor pune mult mai multa presiune pe bugetul clientilor si atunci trebuie sa intarim mecanismul de colectare a ratelor restante. In cazul in care un client intarzie cu plata ratelor, el este anuntat prin intermediul unui call-center. Exista si o serie de clienti care nu reusesc sa plateasca, iar acolo reluam procesul cu un call-center specializat. Datorita efortului continuu de a tine legatura permanent cu clientii avem acum rezultate bune", sustine Constantinescu.
El estimeaza ca, din cauza majorarii dobanzilor si a monedei europene, rata intarzierilor la plata ar putea creste cu 25% fata de cea obisnuita. In prezent, clientii cu intarzieri au o pondere de cateva procente in portofoliul companiei.
"Probleme mai accentuate vor fi la bugetele casnice, mai ales ca multe au un volum supradimensionat de credite si leasing. Daca luam doar diferenta dintre 3,5 lei si 4 lei pentru un euro, cresterea ratelor este mare si este posibil ca aceasta sa nu se regaseasca si in bugetul lor si atunci vor incepe sa aiba intarzieri la plata ratelor, iar unele persoane ar putea intra in incapacitate de plata", spune Septimiu Postelnicu, directorul general al UniCredit Leasing.
Oficialii UniCredit Leasing afirma ca, in contextul cresterii ratelor de dobanda si a cursului, o componenta importanta a activitatii companiilor este managmentul costurilor.
"Atunci cand variaza dobanda si cursul, costul este un element pe care compania il poate controla. Managementul costurilor este un punct critic, iar companiile romanesti nu au fost invatate sa administreze aceasta componenta. Ca si cultura de business, nu am fost obisnuiti sa generam valoare adaugata prin reducerea consturilor, ci prin cresterea vanzarilor. Acum este momentul potrivit sa ne intoarcem privirea spre reducerea costurilor", spune directorul general al companiei de leasing.
In ceea ce priveste evolutia pietei leasingului, Postelnicu spune ca aceasta va avea o crestere de 15% anul acesta, mult sub ritmul inregistrat in 2007, de circa 50%.
"Nu cred ca este reala cresterea de peste 30% pentru primul semestru anuntata de ALB (Asociatia Societatilor Financiare, organizatia profesionala a IFN-urilor - n.r.), cred ca a fost mai mica. Nici nu avea cum sa fie mai mare, avand in vedere incetinirea vanzarilor auto si a tranzactiilor imobiliare. Probabil ca diferenta vine din faptul ca nu toti membrii noi sunt aliniati la modul de raportare al celorlalti", sustine Postelnicu.
La nivel european, afirma el, piata leasingului a incetinit puternic, iar industria din Romania, care a trecut de 4,9 miliarde de euro anul trecut, se va alinia acestui trend, in conditiile in care piata auto scade, constructiile franeaza, iar tranzactiile din real estate sunt blocate.
"In 2009 va continua aceasta incetinire, iar piata se va consolida la valoarea de 6-7 miliarde de euro. Este o cifra destul de consistenta, nu mai suntem o piata de cateva milioane de euro, ca la inceputuri. Piata este proportionala cu marimea economiei romanesti. In toata Europa, leasingul este un pol de stabilitate, pentru ca finantarile sunt acoperite de active distribuite in diferite domenii, care au valoare certa si atractivitate mare", afirma Postelnicu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO