Bănci și Asigurări

UniCredit respinge 40% din cererile de factoring

22.10.2009, 23:12 90

Intre 30% si 40% din solicitarile de servicii de factoring suntrefuzate pe baza unor analize riguroase ale situatiilor financiareale clientilor, in conditiile in care din ce in ce mai multecompanii au probleme, a declarat Andreea Marinescu, directoruldepartamentului de factoring al UniCredit Tiriac Bank.

Banca are in prezent 259 de clienti de factoring activi sidetine o cota de piata de 32% pe acest segment de business.

Marinescu spune ca UniCredit a inregistrat in primele noua lunio crestere cu 10,2% a afacerilor pe factoring in conditiile in careportofoliul de clienti ai bancii s-a schimbat radical, iar firmeles-au concentrat mai degraba pe managementul riscului decat pecresterea cifrelor de afaceri. Spre comparatie, in ultimii doi anipiata romaneasca de factoring a avut o crestere medie anuala de70%. Valoarea facturilor cesionate catre UniCredit in primele treitrimestre a fost de 1,65 mld. lei (circa 390 mil. euro), comparativcu 1,5 mld. lei in perioada similara a anului trecut. Pe segmentulfactoringului international (export si import) s-a inregistrat insao scadere aproape la jumatate, pana la 39,5 mil. lei.

"Cresterea mica comparativ cu anii trecuti vine in conditiile incare 70% din portofoliul de clienti a fost schimbat, iar companiilenu s-au concentrat pe cifre de afaceri mari, ci pe proceduri demanagement al riscului", a explicat Marinescu.

Companiile care au apelat cel mai des la factoring anul acestaau fost cele din sectorul constructiilor, al transporturilor si alindustriei metalurgice, potrivit UniCredit. In momentul in carevine cu factura la banca, clientul primeste un procent cuprinsintre 80% si 100% din valoarea acesteia fara a mai astepta datascadentei, iar banca se ocupa de recuperarea creantei la termen.Clientul plateste o dobanda aplicata la valoarea finantarii si uncomision fix cuprins intre 0,5 si 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO