Bănci și Asigurări

UniCredit: România va trage bani de la FMI în 2012 şi ar putea cere creşterea împrumutului

UniCredit: România va trage bani de la FMI în 2012 şi ar putea cere creşterea împrumutului

Foto: Shutterstock

Autor: Razvan Voican

22.12.2011, 13:08 599

România nu numai că va trage bani din împrumutul de la FMI anul viitor, ba chiar ar putea să ceară majorarea sumelor disponibile, consideră analiştii grupului italian UniCredit. Acest scenariu este construit în contextul în care România a început din toamnă să se confrunte cu ieşiri nete de capital, iar accesul pe pieţele financiare internaţionale este blocat din cauza percepţiei de risc.

România a încheiat în primăvara acestui an un al doilea acord stand-by cu FMI pe doi ani pe care l-a tratat cel puţin până în prezent drept un acord de tip preventiv, adică nu a tras bani din sumele eliberate de Fond. Totuşi, FMI a pus la dispoziţia Bucureştiului trei tranşe de bani care însumează deja 1,6 mld. euro şi care pot fi accesate în caz de nevoie.

Autorităţile susţin că nu se vor atinge de banii de la Fond nici anul viitor, invocând bufferul de lichiditate din Trezorerie, de circa 3 mld. euro, plus sumele aflate la BNR sub forma rezervelor minime obligatorii ale băncilor, plus rezerva valutară a ţării de aproape 32 mld. euro.

Totuşi, analiştii sunt sceptici: "Principala îngrijorare legată de economia României în 2012 va fi finanţarea externă, atât pentru deficitul de cont curent, cât şi pentru deficitul bugetar", scrie UniCredit într-un raport.

Şi Erste crede că România ar putea fi nevoită anul viitor să ia bani de la FMI pentru a compensa imposibilitatea ieşirii pe piaţa externă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO