Bănci și Asigurări

UniCredit Tiriac reinvesteste tot profitul pe 2009

21.03.2010, 23:00 38

UniCredit Tiriac Bank, a sasea banca dupa active, va folosiintegral profitul net de 235 mil. lei (56 mil. euro) realizat in2009 dupa contabilitatea romaneasca pentru consolidareacapitalului, potrivit propunerii pregatite de managementulinstitutiei de credit pentru AGA care a fost convocata pe 20aprilie.

Detinuta de UniCredit Bank Austria (50,5%) si de omul de afaceriIon Tiriac (45%), banca mentine dupa al treilea an de operatiunipolitica de a nu acorda dividende, dar nici nu le cere actionarilorbani pentru majorari de capital. La sfarsitul lui 2009 avea uncapital social de 379 mil. lei (90,2 mil. euro) si inregistra orata de solvabilitate de 11,67%, peste pragul de 10% cerut deBNR.

Actionarul principal, UniCredit Bank Austria, sprijina filialadin Romania cu credite subordonate de peste 80 mil. euro, alaturide UniCredit Irlanda. In acelasi timp, banca-mama i-a acordatimprumuturi de aproape 835 mil. euro.

Anul trecut, UniCredit Tiriac Bank si-a redus dependenta defonduri externe pentru finantarea portofoliului de credite,majorand cu 30% soldul depozitelor atrase de la clienti si coborandraportul credite/depozite cu 30 de puncte procentuale, pana la115%, sub media pietei.

Cota de piata dupa active a crescut de la 5,5% la 6,1%, inconditiile in care totalul activelor bancii s-a situat la 20,3 mld.lei (4,8 mld. euro). Creantele asupra clientelei s-au ridicat la11,2 mld. lei (2,6 mld. euro), reprezentand 55% din active.

UniCredit a ramas concentrata pe clientela corporate, care are opondere de aproape 58% in portofoliul de credite, in timp ceIMM-urile reprezinta 5,8%, iar persoanele fizice 36,5%. Aproapejumatate din creditele acordate clientilor sunt pe termen scurt, depana la un an, cele intre unu si cinci ani avand o pondere de27,8%. La sfarsitul lui 2009, 9,6% din credite erau clasificatedrept pierdere. Creditele restante au insumat 606 mil. lei (144mil. euro), in timp ce soldul provizioanelor pentru risc de creditsi dobanda insumau 872 mil. lei (207 mil. euro).

In 2010, principalul obiectiv al managementului este relansareaactivitatii de creditare si atragerea in continuare de depozite,potrivit raportului anual al directoratului bancii.

Stelian Dragan - Tiriac Holdings, propus in consiliul desupraveghere

Stelian Dragan, director de operatiuni al Tiriac Holdings dinvara anului trecut, il va reprezenta pe omul de afaceri Ion Tiriacin consiliul de supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, propunereaurmand sa fie votata in AGA din 20 aprilie.

El il va inlocui pe Florian Kubinschi, care a devenit de anulacesta vicepresedinte pe operatiuni si IT al MKB Romexterra Bank.De asemenea, consiliul va fi completat cu David Joseph O'Mahoney,care reprezinta grupul UniCredit in mai multe filiale din regiunesi care il va inlocui pe Robert Zadrazil. Inainte de a veni laTiriac, Stelian Dragan a fost pentru scurt timp director deinvestitii la Global Finance, anterior lucrand in SUA pentru bancade investitii Bear Sterns.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO