Bănci și Asigurări

Uniqa: Dauna medie pe auto a crescut mult, dar frecventa a scazut

Uniqa: Dauna medie pe auto a crescut mult, dar frecventa a scazut
02.09.2009, 17:20 131

Uniqa Asigurari, una dintre cele mai mari companii de pe piata de asigurari auto, a inregistrat in prima jumatate a acestui an o crestere de 21% a despagubirii medii platite pentru politele RCA, in conditiile in care primele brute subscrise din aceasta linie de business s-au redus cu 8%. Aceeasi situatie se regaseste in cazul asigurarilor auto Casco, unde despagubirea medie a urcat cu 12%, in timp ce subscrierile s-au redus cu 1% in primele sase luni.

„Dauna medie a crescut deoarece s-a schimbat foarte mult structura parcului auto in ultimii ani, s-au cumparat multe masini noi in leasing, mai scumpe. A urcat si cursul de schimb, iar unitatile reparatoare si-au ajustat preturile in consecinta", afirma Ileana Horvath, presedintele Uniqa Asigurari (fosta Unita), companie preluata de grupul austriac Uniqa la mijlocul anului trecut, de la alti austrieci, Vienna Insurance Group. In prezent, suma medie platita ca despagubire pentru clientii cu asigurari RCA este de 5.500 de lei (1.300 de euro), iar pentru cei cu asigurari Casco - 5.200 de lei (1.200 de euro).

„S-a redus in schimb frecventa daunelor, la RCA cu 15%, iar la Casco cu 7%, pentru ca multi au renuntat la masini si se circula mai putin", explica presedintele Uniqa, asigurator cu afaceri de 248 mil. lei (59 mil. euro) in primul semestru, in scadere cu 8% fata de aceeasi perioada din anul trecut.

Despagubirile pentru vatamari corporale, plus 40%

Horvath se asteapta ca in urmatoarea perioada sa creasca despagubirile platite pentru vatamari corporale, avand in vedere numarul foarte mare de accidente auto cu morti si raniti din tara, dar si accidente in care sunt implicati romanii care calatoresc in strainatate. Sumele platite de asiguratori in astfel de cazuri sunt de ordinul sutelor de mii de euro sau chiar al milioanelor.

„Avand in vedere ce s-a intamplat pe sosele in ultimele luni, va creste valoarea despagubirilor platite pentru vatamari corporale la politele RCA. Noi am avut in primul semestru o crestere de 40% a acestor despagubiri. Sumele pot fi foarte mari, in Franta sau Spania de exemplu poti sa ajungi sa platesti 3 milioane de euro daca accidentezi un om."

In Romania limita maxima de despagubire pentru vatamari corporale este in prezent de 1,5 mil. euro, iar in 2010 va fi majorata la 2,5 mil. euro.

Peste 50 de tentative de frauda in sase luni

Companiile de asigurari se confrunta cu o crestere puternica a fraudelor pe segmentul de asigurari auto, masinile fiind lovite sau incendiate intentionat de proprietari pentru a cauza daune totale.

„Sunt si masini second-hand, aduse din afara la preturi foarte mici si asigurate la un pret cat mai mare, care sunt incendiate la o luna de la incheierea asigurarii. Am avut si multe cazuri de tentative de frauda cu masini scumpe, cum ar fi BMW, Audi Q7 sau Aston Martin. In primele sase luni au fost peste 50 de tentative de frauda, cazuri in care proprietarii au recunoscut ca au inscenat dauna totala, dar cu siguranta exista si cazuri nedescoperite."

Ileana Horvath

  • 46 de ani
  • dec. 2008 - prezent presedinte Uniqa Asigurari
  • 2007-2008 director general adjunct Asiban
  • 2002-2007 director in cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO