Bănci și Asigurări

Uniqa intra in asigurari de viata anul viitor

06.09.2009, 15:30 20

Austriecii de la Uniqa, care detin o companie de asigurari generale pe piata locala, estimeaza ca vor incepe sa vanda si asigurari de viata in prima parte a anului viitor, in prezent compania care va functiona pe acest segment fiind in proces de autorizare de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"Intentia noastra este ca de la inceputul lui 2010 sa vindem si asigurari de viata. Ne vom concentra pe alte produse decat cele care s-au vandut in ultimii ani. De exemplu, nu vom vinde asigurari cu componenta investitionala (unit-linked - n.r.) decat din 2012, cand toate studiile arata ca randamentele se vor stabiliza, in prezent acestea fiind in scadere", a declarat Ileana Horvath, directorul general al Uniqa Asigurari, companie care vinde asigurari generale.

In primul semestru, Uniqa a inregistrat prime brute subscrise de 248 de milioane de lei (59 mil. euro), in scadere cu 8% fata de aceeasi perioada din 2008. In schimb, profitul net a crescut de 3,6 ori, pana la 5,1 milioane de lei (1,2 mil. euro).

Austriecii au anuntat inca de la sfarsitul anului trecut ca intentioneaza sa intre pe piata asigurarilor de viata. In prezent, aceasta piata este in scadere, dupa ce in anii trecuti a inregistrat cresteri de doua cifre. Vanzarile de asigurari de viata de pe piata locala s-au redus cu 3% in primul semestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

O alta linie de business pe care intentioneaza sa intre Uniqa in 2010 sunt asigurarile obligatorii de locuinte. Legea asigurarilor obligatorii se discuta deja de mai mult de cinci ani si a avut mai multe termene de intrare in vigoare, inclusiv vara acestui an, dar toate au fost amanate. Urmatorul termen este 1 ianuarie 2010.

Dupa intrarea in vigoare a legii, fiecare roman va plati 10 sau 20 de euro pe an pentru asigurare, in functie de tipul locuintei, suma asigurata urmand sa fie de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro. Asiguratorii care vor intra in acest program vor deveni actionari la Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), organismul care va emite politele de asigurare. Potrivit unui proiect, capitalul social al PAID va fi de 12 mil. euro.

"Am decis sa intram in actionariatul PAID cu 15% din capitalul social (adica 1,8 mil. euro daca valoarea capitalului va ramane 12 mil. euro - n.r.), pragul maxim permis. Mai devreme sau mai tarziu toata lumea va constientiza ca este nevoie de aceasta asigurare obligatorie in Romania. Statul nu mai are de unde sa plateasca despagubiri dupa cutremure si inundatii, mai ales acum, cand trebuie sa taie din cheltuieli."

Pana in prezent, 19 asiguratori s-au aratat interesati sa intre in programul asigurarilor obligatorii de locuinte.

Uniqa si-a propus pentru acest an majorarea primelor brute subscrise cu 15%, potrivit directorului general. In ceea ce priveste profitul, tinta Uniqa pentru 2009 este atingerea nivelului de 3 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO