Bănci și Asigurări

Uniqa nu s-a inteles cu Adamescu pentru preluarea controlului la Astra

02.09.2008, 18:08 14

Grupul austriac Uniqa a renuntat deocamdata la preluarea pachetului de control al Astra Asigurari de la omul de afaceri Dan Adamescu, cauza fiind neindeplinirea anumitor conditii necesare pentru realizarea tranzactiei, potrivit Uniqa.
Austriecii au cumparat in 2005 un pachet de 27% din actiunile Astra, iar in vara trecuta au anuntat achizitia a inca 23% plus o actiune, participatie care avea sa le asigure controlul companiei. Tranzactia nu va mai fi finalizata, dupa ce timp de un an cele doua parti au incercat sa explice intarzierile spunand ca procedurile legale dureaza mult.
"Deoarece conditiile pentru preluarea pachetului majoritar al Astra Asigurari nu au fost indeplinite, nu mai exista obligatii legale in acest sens. Participatia la compania romaneasca de asigurari Astra va ramane la 27%", se precizeaza pe site-ul Uniqa.
Oficialii grupului nu au oferit detalii despre conditiile care nu au fost indeplinite, iar Dan Adamescu, actionarul majoritar (70%), nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii. Astra ocupa locul opt in piata asigurarilor, cu prime brute subscrise de 253,6 mil. lei (69 mil. euro) in primul semestru.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, afacerile companiei au urcat cu 34%. Asiguratorul a trecut pe profit in primele sase luni, cu un rezultat de peste 2,82 milioane de lei (circa 0,8 mil. euro), dupa ce in primul semestru din 2007 a inregistrat pierderi de 12,9 milioane de lei (3,9 mil. euro). Anul trecut, Astra a raportat o pierdere de 21 de milioane de euro, una dintre cele mai mari din piata.
In urma cu cateva luni austriecii si-au consolidat pozitia pe piata romaneasca prin preluarea companiei de asigurari Unita de la un alt grup austriac, Vienna Insurance Group. Finalizarea tranzactiei va avea loc in aceasta toamna dupa obtinerea tuturor autorizatiilor necesare de la autoritati.
Unita este al saselea jucator din piata asigurarilor, dupa ce in primul semestru a inregistrat afaceri de 270,5 mil. lei (73,7 milioane de euro) si o cota de piata de 6,12%.
Pe piata asigurarilor generale, Unita are o cota de 7,57% si ocupa locul patru, dupa Allianz-Tiriac, Omniasig si Asirom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO