Bănci și Asigurări

Valoarea medie a unui depozit a scăzut anul trecut pentru prima oară după 2009

Valoarea medie a unui depozit a scăzut anul trecut pentru prima oară după 2009

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

01.02.2013, 00:00 481

Volumul total al depozitelor garantate ale persoanelor fizice a depăşit 115 mld. lei (26 mld. euro) la sfârşitul anului trecut, dar valoarea medie a unui cont s-a redus pentru prima dată în perioada de criză, până la 7.800 de lei, arată datele publicate de Fondul de Garantare a Depozitelor.

"Valoarea medie a unui depozit garantat a scăzut pentru prima dată în ultimii trei ani. Valoarea medie a unei compensaţii potenţiale s-a mărit însă, aceasta atingând nivelul de 7.200 de lei", potrivit instituţiei. Scăderea valorii medii a unui depozit este de 1,3% în comparaţie trimestrială (faţă de finalul lunii septembrie). Aceasta înseamnă că băncile au reuşit să atragă mai mulţi clienţi, dar deponenţii vechi nu au mai economisit la fel de mult ca în trecut.

Băncile participante la schema locală de garantare administrau la sfârşitul anului trecut circa 14,8 milioane de conturi de depozit. La nivelul întregului sistem bancar se înregistrau 16,6 milioane de conturi de depozit deschise de persoanele fizice, valoarea cumulată a sumelor economisite fiind de aproape 124 mld. lei (28 mld. euro).

Depozite de aproape 2 mld. euro erau administrate de sucursalele băncilor străine, acestea fiind garantate de schemele specifice din ţările de origine ale acestor bănci. Aproape 60% din depozitele atrase de bănci erau exprimate în lei la finalul lunii decembrie, dar economiile în valută au crescut mult mai rapid decât cele în lei pe parcursul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO