Bănci și Asigurări

Valuta bancilor se muta de la BNR la Finante cu o dobanda de 5% in euro

23.07.2009, 17:57 22

Opt banci locale au obtinut de la Finante o dobanda de 5% pe an in euro pentru un imprumut de 1,2 mld. euro pe doi ani, fata de dobanda de 2,47% platita de BNR daca banii ar fi ramas in rezervele minime obligatorii. Astfel, Finantele au gasit o sursa de bani pentru deficitul bugetar, iar valuta eliberata de BNR catre banci ramane in tara.

Pe de alta parte, bancherii ar fi putut castiga pana la 7% pe an daca Finantele ar fi recurs la o emisiune de eurobonduri pentru a strange aceeasi suma. Ungaria, care este o tara cu investment grade spre deosebire de Romania, a emis saptamana trecuta euroobligatiuni de 1 mld. euro cu un cupon de 6,75% pe an.

Discutata intr-o discretie deplina, aranjarea imprumutului de tipul club loan a coincis cu perioada in care BNR se pregatea sa "elibereze" practic de astazi peste 1 mld. euro din rezervele minime in valuta ale bancilor.

Ministerul Finantelor nu a raspuns solicitarilor de informatii ale ZF. Singurul oficial al statului care a confirmat tranzactia a fost presedintele Traian Basescu. El a spus ca imprumutul este destinat restructurarii datoriei pe termen scurt si ca Finantele au obtinut conditii de pret mult mai bune decat daca ar fi iesit pe piata externa.

La sfarsitul lunii iunie, Ministerul Finantelor avea de rascumparat titluri de stat de circa 7,4 mld. euro, mare parte pe termen scurt. Printre bancile care au intrat in club loan se numara BCR, BRD, Raiffeisen, Bancpost, Banca Transilvania, Banca Romaneasca. Dintre jucatorii mari lipsesc ING, UniCredit Tiriac si CEC. Surse bancare afirma ca lista ar fi deschisa, si alte banci putand intra in "club" avand in vedere nevoia foarte mare de bani a Finantelor.

Sumele deja subscrise, care ajung la 300 mil. euro in cazul unor banci, ar putea fi suplimentate pana la sfarsitul anului. Dobanda a fost negociata in functie de rata EURIBOR la trei luni, la care se adauga o marja de patru puncte procentuale.

"Este o formula atipica de finantare, nu a fost organizat un mecanism deschis de piata prin care orice banca sa poata veni cu o oferta", a comentat un bancher. De fapt, unele banci sustin ca tranzactia nu este profitabila la acest nivel de dobanda si ar fi fost dificil de justificat un asemenea pret pentru o expunere atat de mare la banca-mama, in timp ce altele considera preferabil un astfel de plasament in raport cu riscurile mari aferente creditarii clientilor privati. "Este bine ca s-au gasit acesti bani, dar imprumutul nu rezolva problema finantarii deficitului bugetar, fiind doar o solutie pompieristica", afirma surse de pe piata.

In paralel, Finantele pregatesc lansarea unei emisiuni de eurobonduri probabil in luna septembrie, fiind in contact cu banci de investitii si monitorizand piata internationala pentru gasirea unui moment prielnic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO